На Харківщині створять фонд благодійної та ресурсної допомоги громадам

22.08.2022 16:25 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада
19 серпня відбулися загальні збори членів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області під головуванням керівниці обласної ради та президента Асоціації Тетяни Єгорової-Луценко.

Збори членів Асоціації відбулися вперше за час війни. За словами голови облради, через війну Харківщина має значні проблеми у формуванні та виконанні місцевих бюджетів. Тому зараз Асоціація готує звернення до центральної влади стосовно надання важливої допомоги громадам області.

– Можливо, це будуть дотації, можливо – інші шляхи підтримки, але це необхідно робити вже зараз. Навіть така спроможна громада, як Лозівська, заявляє про низку проблем щодо формування бюджету, а на Харківщині є громади, що й до війни не були повністю спроможні. Всі вони звертаються і до обласної ради, і до військової адміністрації по допомогу, – зауважила голова облради Тетяна Єгорова-Луценко.

На зборах обговорили й важливість створення фонду благодійної та ресурсної допомоги органам місцевого самоврядування Харківщини. Наразі відомо, що завдяки роботі президента Асоціації Тетяни Єгорової-Луценко вдалося налагодити широкі зв’язки з різними міжнародними організаціями та інституціями. Так вони вже надають або готові надавати допомогу громадам Харківщини.

Зокрема, голова ХОР провела 15 міжнародних зустрічей з керівниками регіональних влад та міжнародних інституцій країн Європи, взяла участь у шести міжнародних заходах, що проводилися на підтримку України. Тож тепер органи місцевого самоврядування можуть отримувати необхідну їм допомогу з різних джерел.

– Наявність офіційного фонду робить повноцінними взаємовідносини з нашими партнерами щодо отримання гуманітарної, грошової та ресурсної допомоги для громад. Для міжнародних партнерів важливо, щоб були передбачені всі юридичні підстави для співпраці. А яка саме допомога необхідна конкретній громаді, ми будемо вирішувати всі разом. Саме це і передбачає розроблене положення фонду, – підкреслила Тетяна Єгорова-Луценко.

На зборах було прийнято рішення про зміну віцепрезидента Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. Посаду обійняла міська голова Чугуєва Галина Мінаєва. Окрім того, вона була обрана керівником секції міських рад на громадських засадах. До Галини Мінаєвої на посаді віцепрезидента Асоціації працював Вовчанський міський голова Анатолій Степанець. Його повноваження були припинені достроково.

Новим членом Асоціації стала Височанська селищна рада. Втім, на засіданні узгодили й рішення про обмеження прав тимчасово окупованих місцевих рад. Це позбавило їх можливості брати участь у роботі загальних зборів з правом вирішального голосу. Таким чином право вирішального голосу мають 44 з 61 місцевих рад – членів Асоціації.

– Це дуже болюче для нас рішення, але ми маємо прийняти його, тому що громади окуповані. Будемо чекати, коли території наших громад будуть звільнені та їх голови, які працюють віддано для України і для перемоги, знову бути повноправними членами нашої асоціації, – пояснила Тетяна Єгорова-Луценко.

Автор: Анастасія Хушану