На Харківщині навчатимуть голів та депутатів нових місцевих рад

04.11.2020 17:12 Влада
Поки ЦВК оголошує офіційні результати виборів, у громадах уже міркують, як вони працюватимуть у новому складі. Експерти з Харківської обласної ради вирішили розробити алгоритм підтримки для новообраних очільників ОТГ та депутатів. А Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування підписала меморандум з Нацагентством з питань держслужби для підтримки нових кадрів.

3 листопада у Харкові пройшла робоча нарада за участю фахівців Харківської обласної ради, Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, Харківського регіонального відділення Асоціації міст України з питань підготовки навчання для представників новообраних місцевих рад.

За словами першого віце-президента – виконавчого директора Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Миколи Тітова, робота з громадами передбачає низку зустрічей, що проводитимуться кущовим методом. Планується виїзд на місця, проведення занять не лише з теоретичного роз’яснення законодавства, а й у форматі «питання – відповідь».

– На виконання доручення голови обласної ради Сергія Чернова організовано робочу зустріч, на якій маємо виробити алгоритм практичної й методичної допомоги з конкретних питань, які турбують депутатів та керівників рад, обраних на місцевих виборах 25 жовтня поточного року, – повідомляє Микола Тітов.

За його словами, до Асоціації міст України, Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, до обласної ради надходять дзвінки з конкретними запитаннями. У соціальних мережах точиться дискусія навколо початку роботи новообраних рад, організації першого сесійного засідання, визначення старостинських округів.

Тому Микола Тітов виступив з пропозицією проведення кущових практичних семінарів з урахуванням нового адміністративно- територіального поділу регіону та створення відповідного розділу на сайті Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, в якому будуть акумульовані питання й відповіді експертів-практиків передусім.

За словами начальниці управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків обласної ради Олени Кулик, навчальні семінари мають ураховувати низку специфічних особливостей, зокрема йдеться про перелік питань, пов’язаних з юридичними моментами.

– У Харківській області утворено у добровільному порядку 24 ОТГ, 32 громади сформовані відповідно до постанови КМУ. Отже, у підготовці першого сесійного засідання місцевих рад потрібно зважати на те, що деякі громади та їх лідери мають певний досвід роботи, а у деяких немає практичного досвіду. Необхідно проводити навчальні семінари з урахуванням такої специфіки. Щоб були відповіді для тих, хто вже працював, й надати їм інформацію про поточні зміни. Передусім тим, хто
тільки починає, – вважає Олена Кулик.

На нараді фахівці вирішили, що насамперед для новообраних рад підготують вичерпну інформація та рекомендації щодо переліку необхідних документів для організації проведення першої сесії. Також ішлося про категорії учасників навчання.

Читайте також: 100 % протоколів оброблено: з яким результатом Геннадій Кернес знов став мером Харкова

На думку голови обласної ради Сергія Чернова, не має бути принципових проблемних питань в організації перших сесійних засідань сформованих об’єднаних територіальних громад та районних рад в укрупнених районах. Адже ці процедури визначені у Законі «Про місцеве самоврядування в Україні».

– Так, безумовно, існують питання щодо організації подальшої роботи райрад, до яких увійдуть об’єднані територіальні громади. Тобто не існує ніяких організаційних перешкод для того, щоб розпочати роботу в нових районних радах. Водночас є проблемні аспекти їх ефективної роботи у подальшому, зважаючи на децентралізацію на базовому та субрегіональному рівні, особливо із чітким розмежуванням повноважень, яке має бути закріплено законодавчо, – зазначає Сергій Чернов.

За його словами, задля розвитку місцевого самоврядування 3 листопада на Харківщині було підписано Меморандум про співробітництво з Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» та Національним агентством України з питань державної служби.

Меморандум передбачає налагодження довгострокової співпраці між сторонами задля розвитку місцевого самоврядування країни шляхом удосконалення умов служби в органах місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Окремим напрямом співробітництва визначено підтримку ділових контактів, а також забезпечення ефективності та розвитку взаємовигідної співпраці із залученням співробітників обох сторін.

Співпраця передбачатиме налагодження діалогу із зацікавленими сторонами в процесі організації навчання кадрів. Зокрема, підвищення кваліфікації за спеціальними професійними програмами, спеціалізованими короткостроковими навчальними курсами, тематичними постійно діючими чи короткостроковими семінарами, тренінгами тощо.

Сторони також розглядають можливості залучати міжнародну технічну допомогу та освітні програми для посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, з метою надання консультації та експертної підтримки, підготовки та запровадження програм підвищення кваліфікації, документів та матеріалів.

– Переконаний, що кадрове питання завжди має вирішальне значення, особливо, коли йдеться про місцеве самоврядування і його ефективну роботу. Ми повинні враховувати, що законодавчі зміни, новий адміністративно-територіальний поділ країни диктують нові виклики та формують нові професійні вимоги до посадових осіб, – зауважує Сергій Чернов.

Читайте також: Хто переміг на виборах у Краснограді

На його думку, розвиток територіальних громад залежить багато в чому від компетенції та рівня фахової підготовки лідера, якого обрали люди. Тому Національне агентство України з питань державної служби й Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування в рамках Меморандуму скоординують зусилля, досвід та напрацювання й впровадять кращий вітчизняний досвід та світові практики у систему підготовки кадрів.

– Сьогодні існує необхідність постійного оновлення й удосконалення професійних знань та навичок для керівників громад, депутатів рад, узагалі посадових осіб представницької, а також виконавчої гілок влади, – підкреслює голова Харківської обласної ради.

Він також запевняє, що Українська асоціація районних та обласних рад готова йти назустріч та надавати організаційну підтримку всім ініціативам Національного агентства України з питань державної служби України, спрямованим на реалізацію положень Меморандуму, зокрема у підготовці методичних матеріалів, аналітичних досліджень, організації навчально- інформаційних заходів.