На Харківщині терміново збирають ідеї для проектів Стратегії розвитку регіону

14.01.2020 18:37 Влада
Фото: rayon.in.ua Фото: rayon.in.ua
Ціна питання майже мільярд гривень.

14 січня відбулося перше засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки та плану заходів на 2021-2023 роки з реалізації Стратегії розвитку. Старт розробці дорожньої карти розвитку регіону надало рішення Харківської обласної ради від 28 лютого 2019 року. Минув майже рік, а документ так і не прийнято. І якщо це не зробити в дуже короткі терміни, то Харківщина може втратити чималі кошти.

 — Якщо вчасно захистимо Стратегію розвитку, то отримаємо близько півмільярда гривень від ДФРР на 2021 рік. Як ні, то ці гроші область може втратити, — наголосив голова ХОДА Олексій Кучер. — ХОДА займалася цим процесом. До мого призначення Харківщина, згідно з поданими звітами, знаходилася на 5-му місці. За день до мого призначення була проведена певна аналітика, і Харківщина змістилася на 14-те місце. Наразі ми передостанні. Тому нам потрібно попрацювати в гіпертурборежимі.

У робочу групу включено понад 200 учасників, створено 17 підгруп. В дуже короткий термін підгрупам потрібно буде визначитися з ідеями та пропозиціями для проектів, які увійдуть в Стратегію розвитку. Документ повинен бути готовий і пройти публічні обговорення до наступної сесії обласної ради, яка, за словами голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, відбудеться наприкінці лютого/початку березня.

 — Рішенням Харківської обласної ради від 28 лютого 2019 року було дано старт розробці Стратегії розвитку. Було поставлено термін до грудня 2019 року. Більшість регіонів України з цим завданням справилися. Мені соромно, що Харківщина такого документа не має. Мене більше турбує навіть не цей документ, а план реалізацій і збір ідей, пропозицій і проектів. Бо ми можемо втратити не тільки наступний рік, а й 2020 рік у фінансуванні інфраструктурних проектів розвитку, а це чималі кошти — в цьому році близько 400 мільйонів гривень і в наступному понад 500 мільйонів гривень, — підкреслив Сергій Чернов.

Читайте також: Які громади на Харківщині визнано привабливими для інвестора

З цього року Міністерство розвитку громад і територій України ввело жорсткі умови: ті області, які не встигнуть відібрати проекти до 1 травня 2020 року, фінансування у 2021 році не отримають — їх кошти перейдуть на реалізацію загальноукраїнських проектів у відповідності до Державної стратегії регіонального розвитку.

За даними Харківської обласної ради, у 2019 році до реєстру інвестиційних проектів по Харківській області внесені 24 проекти, з них: 10 проектів — перехідних, що не були профінансовані/частково профінансовані у 2018 році; 14 проектів — відібрані Регіональною комісією у 2019 році.

Загальний обсяг фінансування зазначених проектів у 2019 році становить 414,8 млн грн, у тому числі за рахунок ДФРР 329,7 млн грн (79,5 %).