Палац у Шарівці під загрозою повної руйнації

23.02.2015 10:15 Влада
turrizm.ru turrizm.ru
Доля пам’ятки культурної спадщини національного значення – палацово-паркового комплексу «Шарівка» тепер у нових «руках».

В області створено робочу групу, яка займатиметься питанням порятунку слобожанської перлини.

Робочу групу сформовано спільним розпорядженням голови обласної ради та голови облдержадміністрації. Обіцяють, що до її складу увійдуть представники влади, бізнесу, науки, медицини та громадськості. Усі спільно вирішуватимуть, що ж далі робити з одним із найпопулярніших туристичних місць нашого краю.

– Завдання – зберегти культурну спадщину, яка передається з покоління в покоління, – говорить голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. – Робоча група опрацює спільний підхід поступової реалізації всього обсягу робіт. Питаннями відновлення і подальшого використання комплексу повинні займатися професіонали.

Навесні 2014-го на сесії обласні депутати ухвалили рішення, згідно з яким Шарівський палацовий комплекс включили до переліку об’єктів Харківщини, які підлягають передачі в оренду. Зараз комплекс перебуває на балансі спеціалізованого комунального підприємства обласної ради «Знахідка». За словами помічника голови Харківської обласної ради Ігоря Шишка, «Знахідка» займається там суто технічними питаннями, зокрема, охороною пам’ятки.

Тож для того, щоб нарешті розпочати реанімацію Шарівки, комплекс спочатку потрібно зняти з балансу «Знахідки» та передати на баланс іншого комунального підприємства, яке професійно займатиметься Шарівкою. А вже потім шукати інвестора-орендатора, укладати з ним договір державно-приватного партнерства і спільними зусиллями рятувати палац.

Минулого року на сторінках «СК» ми розповідали про спробу реанімувати Шарівку. Тоді за цю справу готовий був взятися благодійний фонд «Омріяна країна». Голова фонду Олексій Толкачов і сьогодні не відступає від задуманого – на його думку, в перспективі відновлена Шарівка має перетворитися на міжнародний центр культури й мистецтв. Затримка лише в оформленні документів і розробленні спільного з місцевою владою плану дій.

– Треба знайти форму, яка дозволить у найкоротші терміни розпочати відновлення Шарівського комплексу, інакше туристи, які приїжджають туди, розберуть його на сувеніри, – каже Олексій Толкачов.

За його словами, оренда дозволить уже в найближчі місяці розпочати роботи: ремонт даху, систем опалення, санітарну обробку.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №22 від 21.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта