План відновлення Харківщини обговорили на Конгресі місцевих та регіональних влад

18.07.2022 15:00 Влада
Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у засіданні президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, на якому обговорювався План швидкого відновлення країни.

На Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України презентували План швидкого відновлення України. Учасники засідання обговорили з фахівцями питання реалізації Плану, у тому числі із залученням інвестицій.

У заході брали участь очільники обласних рад та міські голови.

– Збитки нашої країни через війну, яку активно ведуть проти нас рашисти, колосальні. Це тисячі зруйнованих або пошкоджених приватних будинків, багатоповерхівок, шкіл, садків, медичних закладів, об’єктів ЖКГ. А через постійні ракетні обстріли ці цифри поки що тільки зростають. І вже зараз ми маємо серйозно поставитися до роботи з відновлення кожного об’єкта. Згідно з Планом, відбудова має бути максимально швидкою і враховувати сучасні будівельні стандарти, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

За попередньою оцінкою, наданою Офісом Президента, збитки України внаслідок російської агресії становлять 750 мільярдів доларів.

План відновлення України передбачає повну відбудову житла на звільнених територіях та часткову реконструкцію старих чи зведеннях нових шкіл, дитячих садків, лікарень і об’єктів ЖКГ.

Усього на реалізацію Плану збираються залучити 17 мільярдів доларів. Ця сума коштів має покрити відновлення всіх зруйнованих об’єктів житлового фонду на деокупованих територіях. Наразі по країні потребують відновлення 7 тисяч багатоповерхівок, 29 тисяч приватних домоволодінь, а також 225 шкіл, 184 дитячі садки, 148 лікарень та понад дві тисячі об’єктів комунального господарства.

Також на засіданні президії Конгресу обговорювалося питання залучення міжнародних партнерів до відновлення України. Відновлення окремих регіонів та міст буде проходити під патронатом іноземних держав. Польща висловила готовність допомогти у відновленні Харківської області, а Туреччина хоче зайнятися відбудовою міста Харків.