Порядок вручення повістки: хто має вручати та які саме документи

01.08.2014 06:00 Влада
http://z-city.com.ua http://z-city.com.ua
Заступник військового комісара Харківського обласного військового комісаріату Юрій Калгушкін спростував інформацію про те, що чоловіків забирають до армії просто на вулицях.

Як розповів Юрій Калгушкін під час прес-конференції, йому щодня телефонують і розповідають, ніби людей силоміць забирають служити просто з метро, на пляжах, в супермаркетах, кінотеатрах тощо. Але коли правоохоронці починаються розбиратися з такими повідомленнями, то не можуть знайти першоджерела інформації.

- Все будується на тому, що хтось комусь десь щось сказав. Ніхто не може назвати марку, номер машини, свідків, де саме і в який час це відбулося, тобто немає ніякої конкретики, - каже Юрій Калгушкін.

За його словами, це провокація, яка вигідна людям, що хочуть дестабілізувати ситуацію.

- Поширення пліток серед населення Харкова і Харківської області вигідне тим силам, які хочуть дестабілізувати ситуацію в нашому регіоні, які хочуть завадити якісному проведенню часткової мобілізації, якимось чином зіграти на людських почуттях, посіяти страх серед військовозобов’язаних, у першу чергу, та їхніх близьких родичів, - вважає Юрій Калгушкін.

Читайте також: ЧИ МОЖНА “ВІДКОСИТИ” ВІД АРМІЇ. ЛІКАРНЯНІ І НЕПІДПИСАНІ ПОВІСТКИ ЯК ПРИВІД?
                      ГАРАНТІЇ ДЛЯ МОБІЛІЗОВАНИХ. ВЕРХОВНА РАДА УХВАЛИЛА НИЗКУ ЗАКОНІВ
                      УМОВИ ЧАСТКОВОЇ МОБІЛІЗАЦІЇ: КОГО ПРИЗВУТЬ, СКІЛЬКИ ПЛАТИТИМУТЬ, ГАРАНТІЇ ДЕРЖАВИ
                      ПРАВДА ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ. ТОТАЛЬНОГО ПРИЗОВУ У ХАРКОВІ НЕ БУДЕ

Заступник військового комісара Харківського обласного військового комісаріату розповів, як насправді проходить оповіщення військовозобов’язаних. Представники районних військкоматів, виходячи з того, яка кількість людей та яких спеціальностей потрібна, оповіщають військовозобов’язаних за місцем проживання та за місцем роботи.

Працівник районного військкомату з документами прибуває до військовозобов’язаного, показує ці документи (військовий квиток військовослужбовця або посвідчення офіцера), вручає повістку установленого зразка. У селах військовозобов’язаних оповіщають представники сільських рад. У повістці вказані час та адреса, куди має прибути військовозобов’язаний. Також на ній має бути прізвище та ім’я людини, підпис районного військового комісара, гербова печатка. Сама повістка складається із власне повістки, повідомлення та розписки. Перші два документи вручаються, розписка залишається в того, хто її приніс.

Можливо, оповіщення відбуватиметься за участю представників райвідділів внутрішніх справ.

Після прибуття військовослужбовця до військкомату уточнюються його дані, проводиться медогляд, після чого відбувається комплектування команд та відправлення їх до військових частин.

Мобілізація має певні вікові обмеження. Так, для рядового, сержантського та старшинського складу максимальний вік — до 50 років, для молодшого офіцерського складу — до 55 років, для офіцерського складу у званні майор та підполковник — до 55 років, полковника — до 60 років, для вищого офіцерського складу, тобто генералів, — до 65 років.

- Зараз Верховна Рада розглядає зміни до Закону України "Про військовий обов’язок та військову службу". Планують збільшити граничний вік до 60 років для категорії рядового, сержантського, старшинського та молодшого офіцерського складу, - розповів Юрій Калгушкін.

За його словами, не підлягають призову на військову службу під час проведення часткової мобілізації військовослужбовці, які заброньовані за підприємствами, установами. Бронювання це під час мобілізації заборонене, воно мало здійснюватися завчасно.

Також не підлягають мобілізації люди, що були визнані непридатними та обмежено придатними у мирний час, та ті, що під час проходження медичної комісії визнані тимчасово непридатними. Проте останні через шість місяців мають пройти повторний медогляд.

Також мобілізація не стосуватиметься військовозобов’язаних чоловіків, на утриманні яких знаходиться п’ятеро і більше дітей до 16 років, і жінки, які мають на утриманні дитину до 16 років.

Не стосується мобілізація і тих, хто має наглядати за недієздатними особами, якщо, згідно із законодавством, немає інших осіб, які повинні це робити. А також народних депутатів України, студентів та аспірантів денної форми навчання.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта