Президент підписав закон, на який чекали громади Харківщини

04.12.2020 14:22 Влада
4 грудня Президент України Володимир Зеленський підписав закон 3651-д, на який чекала переважна більшість громад як Харківщини, так і всієї України.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій № 3651-д регулює відносини між колишніми міськими, селищними, сільськими радами та новоствореними територіальними громадами. 

Також цей закон розблоковує роботу новостворених громад та районів, запускає процеси реорганізації районних рад, ліквідації та утворення нових райдержадміністрацій тощо.

Нагадаємо, у другому читанні та в цілому Верховна Рада прийняла законопроект № 3651-д 17 листопада.

Серед громад Харківської області, які очікували на підписання цього закону – Курилівська сільська територіальна громада. Хоч ця громада в області не нова, а була створена у 2019-му, цього року до неї приєдналися нові території. Це дві сільські ради – Сеньківська та Лісностінківська. 

Читайте також: Громади Харківщини будують скейт-парки та самостійно ремонтують дороги

 Ми провели першу сесію, на якій вирішили питання прийняття на роботу старост, але без визначення старостинських округів. І весь цей час чекали на цей закон. Його відсутність стримувала процедуру приєднання нових територій, адже треба оформляти усі бухгалтерські документи, проводити реєстрацію та процедуру реорганізації рад,   розповів Курилівський сільський голова Микола Ситник. 

За словами голови Олексіївської сільської громади Анатолія Страхова, цей закон чекали не тільки громади, але й районні адміністрації, ради, бо фактично саме ці законодавчі зміни регулюють діяльність органів місцевого самоврядування та влади з 1 січня 2021 року.

— Для нас, у першу чергу, цей закон дає можливість проводити ліквідаційні процедури в тих сільрадах, які приєдналися за Перспективним планом, згідно з рішенням Уряду. В нас це Одрадівська та Картамиська ради. Без законодавчих змін ми не можемо розпочати передачу майна та навіть нарахувати заробітну плату працівникам цих рад. Очікування дуже багато, адже без закону в нас заблокована вся діяльність. Але тексту документа ще немає у доступі, і що там насправді  ніхто не знає,  розповів Анатолій Страхов.