Президент закликає опозицію визначитися: з радикалами вони чи ні

19.02.2014 05:27 Влада
фото www.president.gov.ua фото www.president.gov.ua
Офіційне звернення Президента України Віктора Януковича з'явилося на сайті глави держави сьогодні о 5.40 ранку.

Зокрема, Президент наголосив, що з самого початку нинішнього протистояння закликав до діалогу, будучи категоричним противником силових варіантів, а тим паче - кровопролиття.

"Певний діалог таки відбувся. Ми реалізували дві амністії - першу після грудневих подій. І другу, що вступила в дію 17 лютого. Треба ж було опозиційним лідерам так зробити, що вже наступного дня, 18 лютого, вони закликали радикальну частину майдану до збройної боротьби, - йдеться у зверненні Віктора Януковича. - Опозиціонери не лише не дочекалися відкриття засідання парламенту, на якому повинні були голосуватися закони, які змінили б Україну. Вони, навпаки – заблокували Верховну Раду, не давши можливості ухвалити ці зміни. Поставили вимогу - всю владу опозиції і негайно. Не маючи на це мандата народу, в незаконний спосіб, порушуючи Конституцію України, ці, з дозволу сказати, політики, вдаючись до погромів, підпалів і вбивств, намагалися захопити владу.

Опозиційні лідери знехтували основним принципом демократії - владу здобувають не на вулицях чи майданах, а лише на виборчих дільницях. Я не раз говорив їм - незабаром вибори. Якщо народ довірить вам - будете при владі. Якщо не довірить - не будете при владі. Але і перше, і друге має статися в законний спосіб, так, як велить Конституція України.

Межу вони перейшли, коли закликали людей до зброї. А це - кричуще порушення закону. І законопорушники повинні стати перед судом, який визначить їм міру покарання. Це не моя забаганка, це мій обов'язок як Гаранта Конституції - забезпечити мир в країні, спокій громадян і справедливість стосовно кожного". 

Президент ще раз закликав лідерів опозиції, які переконують, що вони теж прагнуть мирного врегулювання, негайно відмежуватися від тих радикальних сил, які провокують кровопролиття і зіткнення з правоохоронцями. Або, у разі, якщо вони не бажають відмежовуватися, - визнати, що вони підтримують радикалів. І тоді з ними буде інша розмова. 

Також глава держави висловив співчуття близьким загиблих під час зіткнень у Києві. 

 

Автор: Менеджер сайта