Реконструкція та санітарна обробка. Скільки коштів потрібно на відновлення палацу у Шарівці

23.02.2015 14:31 Влада
Доля пам’ятки культурної спадщини національного значення – палацово-паркового комплексу «Шарівка» тепер у нових «руках».

 В області створено робочу групу, яка займатиметься питанням порятунку слобожанської перлини.

Щодо санітарної оборки, то за словами фахівців, ця мальовнича руїна може нести й загрозу життю відвідувачам. Нагадаємо, палац багато десятиліть служив системі охорони здоров’я, там із 1925 року розміщувався туберкульозний диспансер. Серед його пацієнтів були й хворі з відкритою формою туберкульозу. І хоч колись санітарну обробку там уже робили, сьогодні невідомо – чи безпечно там знаходитись.

– Цей об’єкт користується великою популярністю серед людей, особливо в теплий період, – туди возять екскурсії. Однак є загроза, що туристи можуть підчепити туберкульоз, – застерігає директор Харківського регіонального центру інвестицій та розвитку Олександр Дудка.

Тож серед першочергових робіт із відновлення має бути саме дезінфекція. Якщо врахувати інші потреби, то можна лише здогадуватися, скільки коштів поглине комплекс.
Раніше, за попередніми підрахунками обласної ради, на повну реконструкцію Шарівки потрібно було 8 млн доларів. Це підтверджує і директор Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації Михайло Рабінович.

– У 2008 році, коли курс долара був утричі меншим, наші фахівці підрахували, що на повне відновлення комплексу потрібно 30,7 млн грн, – каже головний архітектор області.
Де зараз брати гроші на Шарівку, відповісти важко. Одним із варіантів є включення проекту з її реставрації до стратегії розвитку Харківщини. За словами Олександра Дудки, цього року в Харківській області виділяється 200 млн грн на реалізацію цього плану. Важливо, аби до нього потрапила і Шарівська перлина.

– Якщо буде підготовлено якісний проект державно-приватного партнерства з відновлення й розвитку комплексу «Шарівка», з’явиться можливість включити його в стратегію регіонального розвитку з подальшим залученням як бюджетних коштів, так і коштів інвесторів. Причому не тільки вітчизняних, – запевняє голова Харківської облради Сергій Чернов.

Разом із тим голова благодійного фонду "Омріяна країна" Олексій Толкачов каже, що через невизначеність і зволікання цього року вони вже прогавили грант на 900 тис. доларів від США, які планували спрямувати на Шарівку.

До того ж, розповідає директор благодійного фонду, зараз вони намагаються залучити до порятунку Шарівки й закордонних фахівців, особливо німців, для яких рід Леопольда Кьоніга (найвідомішого власника палацу. – Авт.) є дуже почесним. Тож Шарівка – це також можливість появи центру німецької культури на сході України.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №22 від 21.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта