Сергій Чернов: Децентралізація – це постійний процес боротьби

19.11.2019 13:30 Влада
Фото: прес-центр облради Фото: прес-центр облради
Про те, як дати лад повноваженням у рамках реформи місцевого самоврядування, розповів голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час публічної лекції в Харківському національному університеті сільського господарства імені Петра Василенка.

На публічній лекції «Реформа місцевого самоврядування: здобутки та перспективи», яка відбулася минулого тижня, студенти, аспіранти та науково-педагогічні працівники мали змогу дізнатися, як ця реформа впроваджується на Харківщині.

— Студенти аграрних вишів – це переважно діти, котрі мешкали в сільській місцевості, і децентралізація безпосередньо пов’язана з розвитком цих територій, бо викликів там найбільше. Молоді люди, які обрали своєю майбутньою професією бути менеджерами, управлінцями різних процесів, повинні знати все, що відбувається на державному рівні, бути обізнаними та розуміти те, що державі вони дуже потрібні, особливо в сільській місцевості, вони зможуть себе там реалізувати, – зазначив Сергій Чернов.

На думку очільника облради, необхідно проводити подібні публічні лекції в різних навчальних закладах, аби молодь була проінформованою щодо змін у законодавстві.

Свій виступ Сергій Чернов розпочав з пояснення форми державного устрою в Україні. За словами голови облради, у вузькому сенсі поняття місцеве самоврядування стосується лише рівня територіальної громади (місто, селище, село). Відповідно до цього в теорії державного будівництва вживаються також поняття: регіональне самоврядування (область) і субрегіональне самоврядування (район). Але в законодавстві та на практиці зазвичай поняття «місцеве самоврядування» поширюється на представницькі органи – ради, їх виконавчі органи усіх трьох рівнів: місцевого, районного, обласного.

Читайте також: Сергій Чернов: Необхідно вийти з великої депресії та дати поштовх справжньому економічному зростанню

Сергій Чернов розповів про законодавчу базу, яка передбачає втілення реформи місцевого самоврядування. Наприклад, Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (прийнятий 5 лютого 2015 року Верховною Радою) визначає принципи, основні умови та порядок добровільного об’єднання. Отримані внаслідок цього муніципальні утворення мають стати не тільки новими адміністративними одиницями. Ідеологія реформи передбачає, що об’єднані територіальні громади стануть точками економічного зростання. При цьому будуть наділені відповідними ресурсами та керуватимуться за допомогою інноваційного менеджменту. Завдяки фінансовій децентралізації мають зрости власні доходи місцевих бюджетів.

– Дати лад повноваженням – це одне з ключових питань для реформи місцевого самоврядування. Щоб ефективно виконувалися власні для місцевого самоврядування повноваження і водночас були забезпечені фінансами ті повноваження, що делеговані державою. Базовий рівень треба максимально завантажити повноваженнями та ресурсами. Решта мають розподілитися за принципом субсидіарності, – наголосив Сергій Чернов.

Як приклад субсидіарності голова облради навів Європейську хартію місцевого самоврядування, яка закріплює за місцевою владою розв’язання більшості завдань. Перевагами децентралізації він назвав збільшення повноважень тих органів, які ближчі до людей, де такі повноваження можна реалізовувати найбільш успішно.

– Нині в державі обговорюється ліквідація районного рівня. Я належу до тих людей, які з цим не згодні. Не кожна громада зможе надавати всі послуги на своїй території, – зазначив Сергій Чернов.

Серед перспектив реформування районного рівня голова Харківської облради визначив уникнення конкуренції компетенцій між органами представницької влади різних рівнів і органів виконавчої влади; винесення на районний рівень низки питань, які громади не здатні вирішувати максимально ефективно (утилізація сміття, дороги, медична допомога другого рівня, служби з надзвичайних ситуацій, утримання спеціалізованих будинків-інтернатів тощо).

Перерозподіл повноважень між областю, районом і громадами розпочався після прийняття Концепції реформування місцевого самоврядування, що дало поштовх цій реформі 1 квітня 2014 року.

У ході лекції Сергій Чернов ознайомив з результатами реформи. До її впровадження 10 200 сільських рад представляли інтереси майже 285 тисяч населених пунктів України. Тобто 47 % адміністративно-територіальних одиниць – сільські ради – з населенням до тисячі осіб. У результаті реформи планується створити 1500–2000 спроможних територіальних громад.

Із 2015 року до об’єднаних громад в Україні увійшли 4,6 тисячі колишніх громад (42 %). Необ’єднаними залишаються 6,3 тисячі громад (58 %).

– Часто, коли населення чимось незадоволене, воно може апелювати не до тієї інстанції, яка повинна за це відповідати. Через це виникають непорозуміння. Завдяки процесу децентралізації за кожне повноваження відповідатиме той, за ким воно закріплено. Хочеться створити такі умови в Україні, щоб люди хотіли тут залишатися та розбудовувати державу. Децентралізація – це постійний процес боротьби, – пояснив Сергій Чернов.

Очільник обласної ради детальніше розповів студентам про впровадження реформи на Харківщині. Нині в області створено 23 об’єднані територіальні громади (114 місцевих рад), у яких проживають уже 380,8 тисячі осіб, а це 14 % населення області. Найбільшою ОТГ є Лозівська (населення – 81,2 тисячі осіб), а найменшою – Курилівська (населення – 4,1 тисячі осіб). Загальна площа об’єднаних громад в області – 8 тисяч км кв., це 25 % від площі області.

За словами Сергія Чернова, органи місцевого самоврядування потрібно забезпечити кваліфікованими кадрами, які зможуть втілювати інновації на місцях.

Голова обласної ради нагадав, що під час круглого столу «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: проблеми та перспективи» за участю практиків органів місцевого самоврядування Харківщини, науковців НЮУ ім. Ярослава Мудрого та Національної академії правових наук, провідних фахівців цієї галузі було розроблено рекомендації щодо подальшого реформування місцевого самоврядування на Харківщині, які незабаром направлять до голови Верховної Ради.

Читайте також: Ситуація з місцевим самоврядуванням на Сході протирічить законодавству – Сергій Чернов

Автор: Тетяна Василець