Сільських голів Харківщини масово відправлять на навчання

27.05.2013 14:34 Влада
http://korrespondent.net http://korrespondent.net
На сільських голів чекає навчання в академії лідерства. Це одна з умов успішної реформи місцевого самоврядування.

Як у селі або в невеличкому місті обрати власний шлях до економічного зростання, обговорили на семінарі в Харкові.

24 травня в рамках Днів Європи в Будинку рад відбувся семінар «Кращі практики місцевого самоврядування: конкурс Ради Європи – 2013», на якому обговорювалися шляхи покращення роботи органів місцевого самоврядування в Україні.

У семінарі взяли участь представники кількох областей України – Харківської, Полтавської, Запорізької, Сумської, Дніпропетровської, Донецької, а також експерти Ради Європи.

– Сьогодні – доленосний історичний час, коли ми всі разом беремо участь у змінах, які відбуваються в нашій країні і в Європі, і, мабуть, всі мають брати в цьому безпосередню участь, бо ми – представники місцевих територіальних громад. І більш за все зацікавлені в модернізації країни, децентралізації влади, – сказав на початку семінару голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. – Світовий досвід свідчить про те, що країни, які потужно займалися реформами місцевого самоврядування, територіальної організації влади, сьогодні (взяти хоча б Польщу) мають набагато кращий рівень життя. Тому, як казав Тарас Шевченко, «чужого научайтесь, й свого не цурайтесь».

На семінарі виступили представники Ради Європи, які наголосили, що в першу чергу необхідно провести навчання серед сільських голів, адже саме від них залежить добробут 15 млн населення України. З цією метою цього року асоціація сільських і селищних рад братиме активну участь у всіх заходах Ради Європи.

– Цього року ми вже набрали дві потужні групи, які навчатимуться за програмою академії лідерства. Ми хочемо навчати наших сільських голів, а це той пласт, який найменше поінформований. Це ті люди, які не закінчували академії. Вони в минулому – фермери, агрономи чи керівники будинків побуту, – сказав заступник голови – керівник Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Вадим Івченко.

За його словами, як показують дослідження, сільський голова в селі – другий після телевізора засіб отримання інформації для громадян. Тому участь у подібних семінарах, розуміння того, як проходитиме реформа місцевого самоврядування, для них є дуже важливими. Так, зараз Міністерством агропромислового розвитку розробляється концепція сталого розвитку сільських територій до 2025 року.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №62 від 25.05.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта