Стабілізувати енергопостачання на Харківщині планують за допомоги міні-ТЕЦ

16.04.2024 17:20 Влада
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Шість когенераційних установок з березня працюють в Харківській області, вони дозволили стабілізувати постачання після атак на енергетичну інфраструктуру

Про це пише «Слобідський край», посилаючись на повідомлення Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Проєкт енергетичної безпеки, про який повідомляє Міністерство, розгортає мережу малої та середньої когенерації.  Урядовці пояснюють, що когенерація – це одночасне вироблення електро- та теплової енергії на підприємствах теплопостачання.

– «Міні-ТЕЦ» для 32 українських міст. Когенераційні установки генерують електроенергію в першу чергу для власного споживання. Це дозволяє містам мати безперебійне теплопостачання в умовах аварійних або планових відключень електроенергії. Енергія може відпускатись для інших споживачів, що може зменшити дефіцит в енергосистемі в пікові години, – говорять у Міністерстві.

80 когенераційних установок розподілені між 21 областю України. У тому числі установки отримали підприємства Харківської області.

Віцепремʼєр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков зазначив, що у березні шість когенераційних установок отримало теплопостачальне підприємство Харківської області.

– Після обстрілів енергетичної інфраструктури області 22 березня всі установки продовжили генерувати теплову та електроенергію для живлення об’єктів критичної інфраструктури та потреб споживачів багатоквартирних будинків. Таким чином, розподілена генерація – це потужний інструмент для підвищення стійкості систем централізованого теплопостачання, для підтримки об’єднаної енергосистеми України, – сказав урядовець.

У Міністерстві підрахували, що 91 когенераційна установка, закуплена для 32 міст України та двох університетів, забезпечить стабільним теплопостачанням понад мільйон мешканців багатоквартирних будинків та майже тисячу соціальних об’єктів незалежно від запланованих чи екстрених відключень.

Раніше «Слобідський край» писав, що у Харкові та області застосовуються погодинні відключення за раніше опублікованими графіками.

Автор: Федір Штефанович