Стратегії розвитку громад Харківщини під час війни: коментар експерта

11.03.2024 18:51 Влада
Інфографіка: Міністерство відновлення Інфографіка: Міністерство відновлення

У Харківській області 43 % громад мають затверджені стратегії розвитку, у 55 % ці документи на стадії підготовки, лише 2 % громад поза процесом.

Про це повідомляє «Слобідський край», посилаючись на інформацію, яку оприлюднило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

Як зазначили у Міністерстві, у другій половині 2023 року зросла кількість територіальних громад, що підключилися до процесу стратегічного планування з 1283 до 1314 громад (до 91 %). Такі показники фіксує моніторинг, проведений Міністерством відновлення. 

Відповідно, Міністерство називає Харківську область одним з регіонів, де розробляється найбільша кількість проєктів стратегій. 

– Серед лідерів за кількістю затверджених стратегій розвитку громад: Вінницька (95 %), Полтавська (80 %), Івано-Франківська (74 %), Львівська (74 %) та Миколаївська (73 %) області. Водночас найбільша кількість проєктів стратегій розробляються у Закарпатській (77 %), Київській (59 %), Харківській (55 %), Запорізькій (54 %), Рівненській (53 %), Кіровоградській (49 %), Хмельницькій (47 %) та Тернопільській (40 %) областях, – ідеться у повідомленні. 

Інфографіка: Міністерство відновлення

Як можна побачити з інфографіки, яку публікує Міністерство, у Харківській області 43 % громад мають затверджені стратегії розвитку, стратегії розвитку 55 % громад на стадії розробки. Лише 2 % громад регіону не долучилися до цього процесу. 

У Міністерстві стратегії розвитку називають основою відновлення на найближчі роки. 

– Стратегії розвитку є основою регіонального відновлення. Це ключовий планувальний документ і головний орієнтир для розвитку громад на найближчі роки. Визначити стратегічні цілі, розробити план заходів, скласти перелік ключових проєктів, показників й інструментів моніторингу, спираючись на сучасні методики, – все це є непростим, але вкрай важливим завданням, – наголосила заступниця міністра розвитку громад територій та інфраструктури України Олександра Азархіна. 

У Харківській області ведеться активна робота, для того, щоб допомогти громадам сформувати власну стратегію розвитку, у контексті затвердженої стратегії розвитку регіону, розповів «Слобідському краю» перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов. 

«Зрозуміло, активні бойові дії чинять великий вплив на ситуацію у кожній громаді без виключення. Громадам доводиться вчитися працювати у таких умовах, враховувати це при підготовці стратегій розвитку. Асоціація проводить роботу в цьому напрямку – надає методичну, дорадчу та консультативну допомогу. Організовує навчальні семінари, до яких запрошуються фахівці обласної військової адміністрації, обласної ради, представники міжнародних організацій», – сказав Микола Тітов. 

На думку експерта, наявність ефективної стратегії розвитку – важливий фактор спроможності громади. 

Всеукраїнська асоціація ОТГ визначає стратегічне планування як здійснення усвідомленого вибору: цілей; засобів вирішення проблем (та/або реалізації можливостей); та бажаного «сценарію» подій (бажаної «траєкторії» змін) з можливістю свідомо впливати на цей «сценарій» протягом його реалізації. 

Раніше «Слобідський край» повідомляв, що у Харківській області починається планування наступного опалювального сезону

Автор: Федір Штефанович