Три фактори, які гальмують реформу місцевого самоврядування

25.10.2018 14:43 Влада
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
Про ці фактори розповів голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

25-26 жовтня 2018 року в Краматорську Донецької області проходить форум, де обговорюють основні проблеми місцевого самоврядування. Участь у форумі бере президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Під час панельної дискусії «Законодавче регулювання у сфері місцевого самоврядування: питання на порядку денному та виклики» голова облради говорив про системні речі законодавчого забезпечення реформи місцевого самоврядування.

На його думку, сьогодні існують — це законодавче унормування і супроводження реформи, проведення конституційної реформи та підготовка кадрів.

Щодо першого виклику, на сьогодні в Україні понад 2200 законодавчих та нормативних актів регулюють відносини в органах місцевого самоврядування. Це дуже багато, і в такій кількості документів дуже важко орієнтуватися без відповідної кваліфікації та певного досвіду. Тому є потреба у систематизації та оптимізації правової бази у цій сфері, — додав Сергій Чернов.

Він підкреслив, що 2014-2016 роки — це активний період, коли були прийняті законодавчі акти, але з 2017 року в законодавчому забезпеченні реформування місцевого самоврядування в Україні прийшов період застою. Останній закон був прийнятий навесні. Він дав можливість приєднання громад до міст обласного значення.

Нереалізованим залишається і затверджений Верховною Радою план, що складався з 11 законопроектів, з яких реалізований тільки один. Законопроекти, розроблені Мінрегіоном, також залишаються сьогодні не прийнятими, — зазначив Сергій Чернов.

Другий виклик, на думку Сергія Чернова, стосується необхідності конституційних змін. За його словами, прийнявши зміни до Конституції, вдасться зафіксувати пройдений етап реформ, зробити зміни незворотними та мінімізувати політичний вплив на розвиток місцевого самоврядування.

Також це допоможе мінімізувати політичний вплив на органи місцевого самоврядування та відкрити шлях до реалізації Європейської хартії місцевого самоврядування і Концепції, затвердженої Урядом, та забезпечити повсюдність місцевого самоврядування, — зазначив президент УАРОР. — Окрім цього, не менш важливим викликом є кадри, адже можна прийняти гарні законодавчі й нормативні акти, але якщо їх нікому буде супроводжувати, то вони будуть неефективними. Тому вирішити питання підготовки спеціалістів для здійснення реформи має таке саме значення, як і своєчасне прийняття законів та змін до Конституції.

Читайте також: У селах Харківщини чекають на нові амбулаторії. Фото