«Увага всім!» Що робити, якщо почули сирену

28.07.2014 14:48 Влада
http://vpenze.ru/ http://vpenze.ru/
Народна мудрість говорить: попереджений – значить озброєний.

Саме через це час від часу в населених пунктах і проводиться планова перевірка автоматизованої системи оповіщення населення з включенням електросирен. А от як діяти, якщо сигнал тривоги є справжнім?

Головним сигналом оповіщення населення про надзвичайну ситуацію в мирний час є сигнал «Увага всім!». Почувши звуки електросирени, необхідно включити обласне телебачення або радіо (дротове або ефірне на частоті 67,13 МГц), прослухати інформацію, яку передають, і далі діяти відповідно до отриманих розпоряджень. Інформація передається протягом п’яти хвилин після подачі звукових сигналів.

Як пояснив методист Харківського обласного методичного кабінету безпеки життєдіяльності населення (БЖД) Олександр Березан, для кожного випадку надзвичайної ситуації вже є заздалегідь підготовлені приблизні варіанти повідомлень. З урахуванням деталей кожного конкретного випадку повідомлення коригуються на місці.

– У такому повідомленні має бути інформація про місце і час виникнення надзвичайної ситуації, її розміри і масштаби, час початку і тривалість дії факторів ураження, територію, яка потрапляє в зону ураження, а також порядок дій населення, – розповів Олександр Березан. – Далі головне – діяти згідно зі вказівками без метушні й паніки.

У тому разі, коли сигнал тривоги застав вас удома, фахівці БЖД рекомендують приготувати індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри, а за їх відсутності – повсякденний одяг, взуття, ватно-марлеві пов’язки тощо. У разі радіаційної або хімічної небезпеки потрібно провести додаткову герметизацію житла: позакривати всі двері й вікна. Також потрібно захистити від зараження продукти харчування і воду: покласти їх у холодильник, завернути в пергамент, плівку, целофан, використати герметичний посуд. А якщо ви почули сирену у транспорті чи громадському місці, необхідно уважно і спокійно вислухати вказівки адміністрації щодо того, де поблизу знаходиться сховище або станція метрополітену, і якнайшвидше дістатися туди.

Станіслав Сорока, матеріал з газети "Слобідський край" №89 від 26.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта