Верховна Рада направила законопроект про децентралізацію до Конституційного Суду

16.07.2015 11:01 Влада
http://rian.com.ua/ http://rian.com.ua/
Народні депутати зробили крок до кардинальних змін у головному Законі країни.

Парламент проголосував за те, щоб направити законопроект із Конституційної реформи в частині децентралізації до Конституційного Суду України для одержання висновку щодо його відповідності до вимог статей 157 та 158 Конституції України. 

За це рішення віддали свої голоси 288 депутатів із 226 потрібних.

Законопроект внесено Президентом України Петром Порошенком.

-  Час від балачок переходити до справи. Головне, уперше в історії України і Глава Держави і Уряд добровільно поступаються великим обсягом повноважень, які відносяться до президентсько-урядової вертикалі. Ми ділимося владою і відповідальністю, - сказав Президент України. - Цей Закон наблизить нас до европейських стандартів, це наша цивілізаційна відмінність від країн СНД.

Президент також заявив, що Законом пропонується ліквідувати інститут голів державних адміністрацій. Натомість вводитиметься інститут префектів. 

Згідно з проектом, у Конституції буде закріплено право на повсюдність місцевого самоврядування, тобто всі рішення прийматимуть тільки місцеві ради, публічно. Ще одна принципова річ - субсидарність влади, коли жоден чиновник не зможе утримувати у себе повноваження, які мають бути передані вниз. Також серед нововведень - фінансова самодостатність місцевого самоврядування. У проекті Конституції закріплено право кожної громади на частину загальнонаціональних податків. 

Разом із тим, як запевнив Петро Порошенко, децентралізації не має місця у таких сферах, як оборона, національна безпека, зовнішня політика, контроль за дотриманням конституційних прав і свобод громадян. Також Президент матиме право розпускати місцеві ради.

- Якщо чорти попутають якусь місцеву раду, і вона прийме рішення, яке створить загрозу суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України і порушить Конституцію України, Президент зможе негайно, просто блискавично тимчасово припинити її повноваження. Це важливо, і досвід з Кримом тому свідчення, - сказав Петро Порошенко. 

Тепер, Верховна Рада зможе розпочати розгляд проекту змін до Конституції України в серпні 2015 року.

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта