Верховна Рада змінила Виборчий кодекс

16.07.2020 16:41 Влада
Фото: ukrtourism.com Фото: ukrtourism.com
16 липня Верховна Рада змінила виборче законодавство.

Законопроект № 3485, який підтримали нардепи, вносить ряд змін до Виборчого кодексу. Зокрема, передбачаються комплексні зміни щодо заповнення виборчих документів, процесу підрахунку голосів, подання документів кандидатами, спрощення окремих виборчих процедур.

Зменшення застави

Законом встановлено обмеження для одночасного балотування на місцевих виборах, удосконалено законодавство з питань територіальної організації виборів та системи виборчих комісій на місцевих виборах, уточнено строки декларування майнового стану, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру кандидатами на виборні посади, зменшено грошову заставу на місцевих виборах.

Документ, зокрема, істотно зменшує застави на вибори. Партійна (пропорційна) система виборів починається у містах з населенням від 10 тисяч. У сільські, селищні і міські голови можна йти самовисуванцем.

Також закон забороняє проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування і спиртних напоїв, товарів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (організації партії), символіки партії.

Читайте також: Верховна Рада призначила місцеві вибори

Виборчий список

Першим у територіальному виборчому списку відповідної організації партії розміщують кандидата, включеного до такого списку під першим номером. Кандидати в депутати, які отримали кількість голосів виборців, що дорівнює чи перевищує 25 % розміру виборчої квоти, розміщуються після першого номера списку за зменшенням відсотків голосів виборців, які підтримали кандидата в депутати.

Новелою проекту закону є встановлення відповідальності за підробку документів для реєстрації особи, висунутої кандидатом на вибори, а також подання для проведення такої реєстрації завідомо підроблених документів.

Крім того, вносяться зміни до Кримінального кодексу щодо вдосконалення низки статей, які захищають виборчі права громадян. Зокрема, перешкоджання вільному здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності члена виборчої комісії чи члена комісії референдуму, члена ініціативної групи референдуму або офіційного спостерігача під час виконання ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав, поєднані з обманом або примушуванням, – караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Бюлетень змінено

У виборчому бюлетені в одному ряду, почергово зліва направо зазначається: визначений жеребкуванням номер кожної організації партії; повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім’я та по батькові кандидата у депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером без зазначення номера; два квадрати для: порожній квадрат для волевиявлення щодо організації партії та квадрат із нанесеним трафаретом для волевиявлення щодо кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії; виборчий список з прізвищами, ініціалами усіх кандидатів та їх порядковими номерами трафаретним форматом зверху донизу, за якими їх включено до відповідного територіального виборчого списку організації партії у дві колонки.

Законом також внесено відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, Законів України «Про Центральну виборчу комісію», «Про Державний реєстр виборців», «Про запобігання корупції», «Про державну службу».