Володимир Зеленський склав присягу Президента

20.05.2019 11:50 Влада
Фото: president.gov.ua Фото: president.gov.ua
20 травня шостий Президент України, обраний 31 березня, склав присягу на вірність українському народові. У своїй промові новоспечений керманич попросив не вішати його портрети на стіни, закликав українців за кордоном повертатися додому, а урядовців написати заяви про звільнення. Він також заявив про розпуск Парламенту восьмого скликання.

Інавгурація Президента розпочалася 20 травня о 10-й ранку під час урочистого засідання Верховної Ради України.

Після традиційних процедур – оголошення головою Центральної виборчої комісії результатів президентських виборів і затвердження головою Конституційного Суду України відповідності Основному Законові країни проведених виборів – Володимир Зеленський прийняв присягу, поклавши руку на Конституцію України та Пересопницьке Євангеліє, а також прийняв символи Глави Держави: знак, гербову печатку, булаву. 

У своєму зверненні до українського народу Володимир Зеленський заявив, що це не він прийняв присягу, а вся країна і відсьогодні кожен з українців несе відповідальність за країну, яку залишить дітям. 

Він означив, що обраний єропейський шлях – це наша спільна мрія, Донбас – спільний біль.

 – Наша національна ідея, – об’єднавшись, зробити неможливе, – наголосив Володимир Зеленський, порівнявши українців з ісландською командою на чемпіонаті світу з футболу.

Найпершим своїм завданням новоспечений Президент назвав припинення вогню на Донбасі, чим зірвав овації у пленарній залі ВРУ. 

 – Мене часто запитують, на що ви готові заради припинення вогню? Задля того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все, я готовий втрачати свої рейтинги, без вагань, готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир. Не втрачаючи наші території, ніколи, – заявив Президент.

Президент України оголосив свої вимоги до парламентаріїв:

 – Шановні депутати, ви призначили інавгурацію в понеділок, у робочий день, вечірок не буде, будемо працювати. Я чекаю від вас прийняття закону про скасування депутатської недоторканності, про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, про новий виборчий кодекс, а ще звільнити з посад голову СБУ, Генпрокурора, міністра оборони України. У вас на це два місяці. Зробіть це і заробіть собі бали на дострокові парламентські вибори. Я розпускаю Верховну Раду.

Наостанок Володимир Зеленський звернувся до українського народу:

 – Протягом життя я намагався робити все, щоб українці посміхалися. Я так відчував серцем, моя місія на наступні п'ять років зробити все, щоб ви не плакали.

Закриваючи урочисте засідання, спікер ВРУ Андрій Парубій сказав «Спасибі, було весело».  «Це тільки початок», відповів на це Володимир Зеленський.

Розлогіше, як проходила інавгурація, читайте згодом на нашому сайті та у свіжому випуску "СК".

Читайте також: В Україні стартує ЗНО: які предмети найпопулярніші серед абітурієнтів Харківщини