Втрачена мобілка. Наскільки реально повернути її у Харкові

04.09.2013 13:55 Влада
http://forbes.ua http://forbes.ua
Крадіжки мобільних телефонів стали актуальною проблемою сьогодення. Кількість охочих мати бездротовий зв’язок невпинно збільшується, як і кількість кишенькових злочинців.

Є думка, що втрачену «мобілку» повернути майже нереально.

Так це чи ні, кореспондент «СК» дізнався у майора міліції, начальника сектора по боротьбі з майновими правопорушеннями відділу карного розшуку Харківського міського управління ГУ МВС України Олександра Кобця.

– Чи не кожний українець зіштовхувався з проблемою втрати мобільного телефона, але не кожен знає, що робити у цій ситуації першочергово. 

– Однозначно слід одразу звернутися до міліції. Чергові частини в усіх підрозділах міліції працюють цілодобово. Тому вам приділять увагу і о третій ночі, і о сьомій ранку. Відповідно, чим швидше людина звернеться до правоохоронних органів, тим оперативніше буде розкрито злочин. Згідно зі ст. 1 Закону України «Про міліцію» міліція в Україні є державним озброєним органом виконавчої влади, який, у першу чергу, захищає життя і здоров’я громадян, потім їх права і свободи, а потім уже власність від протиправних посягань. І коли навіть ми знаходимо телефон, але не знаходимо зловмисника, для нас цей злочин вважається нерозкритим.

– Олександре Івановичу, скільки вже знайдено викрадених мобільних телефонів з початку року?

– За ці півроку по Харкову зареєстровано 1713 крадіжок мобільних телефонів, із них вдалося розкрити 654. Тенденція така, що з кожним роком ми розкриваємо більше злочинів, однак скоюють їх також більше.

– З чим пов’язана така закономірність?

– Харків – велике місто, заяв з кожним днем більшає. До того ж, розвиваємося ми, і так само прогресують злочинці. Якщо раніше викрадений телефон правопорушник здавав, наприклад, до ломбарду під своїм ім’ям, міліції було легше знайти його. Нині ж злодюги пристосувалися продавати техніку без документів або через посередників, які за пляшку оковитої чи десять гривень готові здати телефон під своїми документами. У такому разі початкового правопорушника знайти дуже важко.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №103-104 від 31.08.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта