Харківська обласна рада розробляє нову Антикорупційну програму

Promo
02.12.2020 12:06 Влада
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Розроблений документ діятиме наступні три роки, його мають затвердити новообрані депутати.

Сьогодні на Харківщині діє близько 40 обласних програм та понад 20 з них завершуються вже у 2020 році. Тож наразі депутати облради працюють над створенням нових програм на наступні кілька років. У цьому переліку і Антикорупційна програма.

Днями у Будинку рад відбулося засідання комісії щодо оцінки корупційних ризиків у Харківській облраді та з підготовки проєкту нової Антикорупційної програми, що діятиме з 2021 по 2023 роки. Через пандемію зустріч керівників постійних комісій та структурних підрозділів виконавчого апарату облради проходила у форматі відеоконференції.

– Харківська обласна рада отримала листа Агенції з питань боротьби з корупцією щодо необхідності ухвалення відповідної регіональної програми, ми отримали також пропозиції від громадських організацій, окреслили певні напрями роботи щодо попередження виникнення корупційних ризиків, – повідомив на початку засідання перший заступник голови Харківської облради Віктор Коваленко.

За його словами, акценти в новій антикорупційній програмі будуть зроблені на забезпеченні ефективної системи запобігання і протидії корупції в усіх сферах діяльності Харківської обласної ради, подальшому впровадженні механізмів прозорості, доброчесності та підвищенні рівня довіри громадян до діяльності обласних самоврядовців.

Разом з цим у рамках програми передбачається велика роз’яснювальна робота, підвищення рівня обізнаності у сфері антикорупційного законодавства, проведення закупівельних процедур, контроль за ефективністю використання майна, що перебуває у спільній власності. Окрім цього, працюватимуть над забезпеченням ефективної системи виявлення, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів серед учасників антикорупційної програми.

У рамках майбутньої програми запланована й співпраця з Національним агентством з питань запобігання корупції – Харківська облрада інформуватиме НАЗК про несвоєчасне подання або неподання декларацій особами, які є учасниками програми. Також надаватиметься консультативна допомога у питаннях дотримання вимог антикорупційного законодавства.

Антикорупційну програму на 2021-2023 роки будуть затверджувати вже новообрані депутати Харківської обласної ради.

Зазначимо, що ідентифікація корупційних ризиків проводилась шляхом аналізу, вивчення матеріалів, опитування, дослідження функцій та завдань обласної ради на предмет виявлення чинників корупційних ризиків у нормативно-правових актах і організаційно-управлінській діяльності.

Наприклад, в Антикорупційній програмі, що діє зараз, визначено чотири можливі корупційні ризики для депутатського корпусу:

- отримання неправомірної вигоди, надання переваг третім особам при здійсненні депутатських повноважень (у депутата може бути власна зацікавленість або зацікавленість у задоволенні інтересів третіх осіб);

- участь в обговоренні питань при прийнятті рішень, прийняття рішень обласної ради чи здійснення повноважень в умовах конфлікту інтересів (це може статися через відсутність достатніх знань антикорупційного законодавства або власної зацікавленості тощо);

- зазначення недостовірної інформації у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, несвоєчасне подання, неподання декларації або повідомлення про суттєві зміни в майновому стані (знову ж таки це може статися через брак достатніх знань антикорупційного законодавства, приховування інформації, власної зацікавленості або внесення недостовірних даних);

- можливий вплив з боку депутатів обласної ради на результати конкурсу при обранні керівників обласних закладів та установ (причиною цього може бути відсутність достатніх знань антикорупційного законодавства, власна зацікавленість або неправомірна вигода).

Наслідками таких корупційних правопорушень може стати притягнення порушників до відповідальності, а також втрата репутації органу влади.

Читайте також: До Харківської обласної ради зареєструвалися останні шість депутатів

 

Автор: Андрій Соха