Як на Харківщині економитимуть газ. Список заходів

24.09.2014 14:33 Влада
http://www.obzor.lg.ua http://www.obzor.lg.ua
На Харківщині хочуть зекономити близько 40 % газу.

Поки точно не відомо, коли саме в Харківській області розпочнеться опалювальний сезон. За інформацією Василя Хоми, до 1 жовтня будуть виконані всі заходи по підготовці, зараз вони виконані на 95 %.

- Кошти, які планувалися, освоєні на 94,1 % або 145, 6 млн грн. Всього було заплановано використати на підготовку до зими 154,5 млн грн, - повідомив Василь Хома.

Також він нагадав, що Харківській області виділили додаткові 31 млн 750 тис. грн на введення енергозберігаючих технологій. На сесії обласної ради буде розглянуте питання щодо розподілення цієї субвенції.

За словами Василя Хоми, на ці кошти будуть профінансовані заходи по утепленню теплотрас, заміні котлів із газових на пелетні та на такі, що працюватимуть на вугіллі, та проведення заходів по енергозбереженню.

Щодо споживання газу, як розповів Василь Хома, у минулому місяці через збільшення кількості населення в області і навантаження на інфраструктуру, регіон перевищив ліміти споживання для населення на 740 тис. кубів.

- Ми домоглися економії по промислових підприємствах, по закладах і організаціям. Тому в принципі у нас баланс досить позитивний у цьому плані, - сказав Василь Хома.

Тим не менше планується економити блакитне паливо. Зокрема, в Харківській області хочуть зекономити 38,7 % газу.

- Планується застосування групових схем відпуску тепла на центральних теплових пунктах, переключення опалення в закладах освіти, адмінбудівель у вихідні та святкові дні у режим чергування, відключення поставки теплової енергії на власні потреби котелень при плюсових температурах, приведення лімітуючих приладів теплоспоживання на абонентських водах жилих будинків до розрахункових параметрів, - перераховує комплекс заходів віце-губернатор.

Та і це ще не все. Також передбачений можливий варіант відключення гарячої води, окрім закладів охорони здоров’я та освіти. 1,33 % газу розраховують зекономити за рахунок обмеження теплоспоживання внаслідок зниження нормативів температури повітря у приміщенні до 16 градусів, та в кутових кімнатах до 18 градусів.

- Технологічні заходи будуть проводитися за кошти субвенції. Заміна газових котлів на сучасні з більш високим ККД, модернізація котлів, установка блочно-модульних котелень, заміна та реконструкція теплових мереж, утеплення зовнішніх теплових мереж, впровадження оптимізованих температурних графіків, переведення населення на індивідуальне опалення. В цілому технологічні заходи дадуть 4,9 % економії, - розповів Василь Хома.

Планують і перехід на альтернативні види опалення. Зокрема, збираються на ТЕЦ-5 разом з газом використовувати мазут у пропорції 50 на 50. Це дасть 11, 95 % економії газу. Установка твердопаливних та електрокотлів дасть можливість зекономити 12, 5 % газу.

Також можуть скоротити опалювальний сезон. Як відомо, він зазвичай розпочинається з 15 жовтня, але цього року його можуть відтермінувати до 1 листопада.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта