Як виправити помилку у паспорті. Коментар РАЦС

08.04.2013 15:00 Влада
http://podrobnosti.ua/ http://podrobnosti.ua/
Державні органи у ході перевірки інколи виявляють у свідоцтвах про народження чи паспортах помилки, що на перший погляд здаються незначним.

 Та при подальшому розгляді вони серйозно ускладнюють життя громадянам.

Про те, що робити, якщо у вашому паспорті виявлено помилку, розповіла начальник Московського відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Катерина Нестеренко.

Якщо людина після смерті батьків хоче переоформити на себе лицьовий рахунок або частину квартири, вона має підтвердити наявність родинних стосунків з померлими. Під час перевірки документів може виявитися, що у свідоцтві про народження припущено помилку в написанні прізвища або імені батька, тобто інформація в різних документах не збігається. І така, на перший погляд, дрібниця зупиняє весь процес оформлення спадщини. При цьому найпоширенішими причинами розбіжностей у документах є граматичні помилки або неточності в перекладі, що виникли при обміні паспортів у 1990-х роках. А найгірше те, що людина могла навіть не підозрювати, що її документи складено невірно.

Виправлення помилок у свідоцтвах, що видаються органами ДРАЦС, триває від трьох до шести місяців. З таким питанням громадянин має звертатися до відділу ДРАЦС за місцем свого постійного проживання чи реєстрації. При цьому слід надати документ, у якому слід виправити помилку, і документ, на підставі якого це можна зробити.

Після прийняття відповідної заяви відділ ДРАЦС готує та направляє запити, необхідні для розгляду матеріалів, і лише після одержання відповіді вирішує питання. Іноді необхідність виправлення помилок змушує людей звертатися до суду. Такі складності виникають через утрати архівів, наявності помилок в архівних документах тощо.
Тому, щоб не потрапити в таку ситуацію, Катерина Нестеренко радить у вільний час проінспектувати полиці, де зберігаються різні посвідчення, свідоцтва чи довідки, та перевірити чи не потрібно переробляти документи.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №42 від 06.04.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта