Як записатися на прийом у РАЦС Харкова онлайн

19.01.2015 12:35 Влада
Якщо вам потрібно записатися на прийом до будь-якого відділу РАЦС, ви можете зробити це через Інтернет. Ви зекономите час, і не доведеться простоювати в чергах.

Технічний прогрес надійно увійшов у наше життя. Тепер, не виходячи з дому, через Інтернет можна записатись на прийом, тобто здійснити он-лайн запис. Для зручності громадян та уникнення черг є можливість записатися на прийом до відділів ДРАЦС міста Харкова та області на будь-який зручний для вас час та день згідно з графіком роботи відділів. 

Відділи державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення) управлінь юстиції, проводять реєстрацію народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу, зміни імені, приймають і розглядають заяви громадян про внесення змін, доповнень, поновлення, а також анулювання записів актів цивільного стану та в установленому порядку зберігають книги реєстрації актів цивільного стану.
– Запис у режимі он-лайн здійснюється через веб-сайти головних управлінь юстиції, – розповідає спеціаліст ІІ категорії Жовтневого відділу ДРАЦС ХМУЮ Катерина Лежепьокова. – Новий сервіс набуває дедалі більшої популярності.

Скористатися цим сервісом дуже просто. Для цього треба зайти на сайт Головного управління юстиції вашої області. Знайти розділ «Інтернет-запис ДРАЦС» і посилання на потрібний районний відділ. У спеціальному вікні вибрати питання, з якого потрібно звернутися (наприклад, це реєстрація народження чи отримання повторного свідоцтва про смерть тощо), потім – зручну дату й час, і нарешті ввести своє ім’я, адресу, е-maіl і телефон. Декілька хвилин – і заяву відправлено.

– Цього ж дня з районного відділу РАЦС прийде підтвердження, що заяву прийнято. Тож заявник може планувати свій час. Адже запис означає, що людина записується на прийом з приводу подання заяви (наприклад, про одруження). Це економить час, позбавляє необхідності чекати в «живій черзі», однак з’явитися на попередній прийом і власноруч підписати заяву молодята усе ж таки мусять, – зауважує спеціаліст відділу ДРАЦС.

Одночасно спеціаліст повідомляє, що для реєстрації народжень при собі необхідно мати паспорти батьків, медичне свідоцтво про народження та документ, який підтверджує статус дитини. Це може бути свідоцтво про шлюб, заява матері або заява матері та батька про визнання батьківства. Для реєстрації розірвання шлюбу необхідно при собі мати рішення суду про розірвання шлюбу. А якщо пара хоче розлучитися за взаємною згодою подружжя та не має спільних дітей, то при собі треба мати паспорти та свідоцтво про шлюб.

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" №5 від 13.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта