Закон про амністію слід повернути на розгляд Верховної Ради - голова Апеляційного суду АРК

24.12.2013 09:47 Влада

Прийнятий Верховною Радою і підписаний президентом України Віктором Януковичем закон про усунення негативних наслідків та недопущення переслідувань учасників акцій протесту не передбачає можливостей його реалізації і може залишитися декларацією, вважає голова Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомляє прес -служба Апеляційного суду Криму, на думку В.Чернобука, аналіз положень даного закону свідчить про відсутність чітких та об'єктивних підстав, отже, і можливостей для належного застосування закону на практиці. Це обумовлено, в першу чергу, тим, що в законі не врегульоване головне питання - механізм його практичної реалізації, через відсутність якого документ залишиться лише декларацією.

Голова Апеляційного суду Криму пояснив, що законом не визначено чітке коло осіб, на яких би поширювалося його дію. Зокрема, не розкрито зміст поняття "учасник акції протесту і масових заходів" (тобто хто і за яких умов набуває такий статус) , не зрозуміло, про які саме акціях протесту і масових заходи йдеться , оскільки вони не конкретизовані по темі і місцю проведення.

У законі не зазначено, за які саме дії і правопорушення особи повинні бути звільнені від відповідальності. У такому випадку існує загроза того, що від відповідальності може бути звільнена особа, яка хоч і було учасником відповідного протесту або масового заходу, але вчинила інше тяжкий злочин, коментує В.Чернобук.

Крім того, за його словами, закон не дає відповіді на питання про види юридичної відповідальності, від яких згадані особи повинні бути звільнені. За таких умов цілком реально може порушуватись питання щодо звільнення від цивільно-правової відповідальності особи, яка заподіяла майнову шкоду іншій особі.

З урахуванням цих нюансів Верховна Рада має повернутися до розгляду питання щодо внесення до цього закону відповідних техніко - юридичних змін, які б забезпечили ефективну реалізацію його положень на практиці і узгодженість з чинними законодавчими актами, переконаний голова Апеляційного суду Криму.

Автор: Администратор сайта