Грошові виплати освітянам і медикам під загрозою

08.09.2015 12:54 Влада
Фото: karpatskijobjektiv.com Фото: karpatskijobjektiv.com

Український уряд декларує виплату індексації заробітної плати. Тим часом коштів на це у держави немає. На місцевому рівні  побоюються, що вирішення цього питання спустять згори вниз.

Такого розвитку подій очікують і на Харківщині.

- Забезпечення коштами сфери освіти та охорони здоров’я - це повноваження держави. Навіть, якщо вона делегувала їх на місця, вона має передати кошти, а їх сьогодні недостатньо, - констатує голова Харківської обалсної ради Сергій Чернов.

Нагадаємо, нещодавно на засіданні уряду Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк оприлюднив рішення про індексацію заробітних плат. Однак механізм індексації та джерела для її фінансування відсутні.

- Виходить, що гроші, які ми маємо використовувати на ремонти доріг, на освітлення вулиць, вивіз сміття, забезпечення роботи дитсадків тощо, тепер потрібно відлучити від себе, щоб виконати зобов'язання держави? - продовжує Сергій Чернов.- Але ж ми рік говоримо про децентралізацію, у тому числі і фінансову! Чудові прийняті зміни до Бюджетного і Податкового кодексів, перше півріччя дійсно дало левову частку додаткових коштів у всі рівні бюджетів. Тому місцеве самоврядування вже почало планувати вирішення багатьох проблем, які накопичувалися протягом років. І тут держава бачить, що з'явилися кошти, і пропонує виконати її зобов'язання за наш рахунок.

Аби вирішити непорозуміння, Президія Української асоціації районних та обласних рад вирішила на цьому тижні підготувати звернення до Прем'єр-міністра та голови Верховної Ради, щоб з’ясувати ситуацію, яким чином місцеве самоврядування буде виконувати обіцянки уряду.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта