Зміцнення безпеки та підтримка бізнесу на Харківщині: позиція влади

17.04.2024 15:21 Влада
Зображення: Харківська обласна рада Зображення: Харківська обласна рада

Жорстокі російські бомбардування Харкова та області, які останнім часом відбуваються кожного дня, вкрай загострили питання організації ефективної системи протиповітряної оборони.

Інша тема, що постійно перебуває у фокусі уваги, – пільги для бізнесу, які мають надавати місцеві бюджети на прифронтових територіях. З одного боку, підприємці, що наважуються вести справи на прифронтових територіях та йдуть таким чином на ризик, мали б розраховувати на підтримку місцевої влади. Але вона, у свою чергу, вказує на необхідність тримати у робочому стані критичну та іншу інфраструктури за обставин, коли ворог постійно намагається вивести її з ладу та зруйнувати.

Тож обидва питання пов’язані між собою та стали предметом обговорення у суспільстві та на усіх рівнях влади.

Діалог з підприємцями

Як повідомила голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, саме пільги стали одним з головних напрямків розмови під час зустрічі Президента України Володимира Зеленського з підприємцями, що пройшла в ході його візиту до Харкова.

Зазначалось, зокрема, що Кабінет Міністрів планує вирішити питання стосовно виплати компенсацій місцевим жителям та підприємствам за пальне, котре використовується для генераторів під час вимкнення електрики.

– Під час діалогу з представниками бізнесу йшлося про те, що сьогодні з урахуванням ситуації в регіоні Уряд працює над низкою рішень. Зокрема, розглядають можливість збільшити розмір мікрогрантів для бізнесу Харківщини з 250 тисяч гривень до 500 тисяч гривень, – каже Тетяна Єгорова-Луценко.

Керівниця обласної ради зазначила, що міністерства та відомства отримали доручення опрацювати можливість надати мікро-, малим і середнім підприємствам у Харкові портфельні гарантії, а також встановити пільгові тарифи на залізничні вантажні перевезення зі станцій на прифронтових територіях. Крім того, була розглянута можливість запровадити пільги щодо сплати земельного податку на відповідних територіях.

Разом з тим в Україні існують державні програми підтримки, до яких активно залучена й Харківщина. На цьому наголосила перша  віцепрем'єр-міністерка України Юлія Свириденко, яка також взяла участь у зустрічі в Харкові.

– На всі програми підтримки в межах «Зроблено в Україні» у державному бюджеті закладено 45 мільярдів, щонайменше півтора мільярда буде на Харківську область, – зазначає вона.

Також Президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності посилювати протиповітряну оборону, відновлювати електро- та водопостачання, будувати бомбосховища у школах на Харківщині.

До речі, Уряд погодив постанову, якою збільшив можливості фінансувати з державного бюджету компенсацію витрат місцевих бюджетів, які надають пільги бізнесу, що працює на прифронтових територіях.

500 мільйонів на укриття для шкіл

Тетяна Єгорова-Луценко звернула увагу ще на низку урядових рішень, що стосуються Харківщини. До Харківської області мають надійти кошти, спрямовані на зміцнення безпеки та стабілізацію енергетичної системи. Йдеться про 1,7 мільярда гривень на зведення оборонних рубежів. Для шкіл Харківської області мають надійти 500 мільйонів гривень  на облаштування укриттів.

– Бізнес, який знаходиться у зоні бойових дій, отримає податкові пільги. Уряд своїм рішенням надав місцевій владі можливість звільняти його від місцевих податків. У цьому випадку держава компенсуватиме місцевим бюджетам кошти, – зазначає голова Харківської обласної ради.

За її словами, Міністерство енергетики України, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, «Харківобленерго» мають надати Харкову мобільні модульні котельні, когенераційні установки й генератори для багатоповерхових будинків.

Як подолати кризу

Заходи для подолання спричиненої російськими атаками кризи обговорювали на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке проходило у Чернівцях. Захід зібрав понад 1,8 тисячі учасників в онлайн і офлайн-форматах. 

Президентка Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко повідомила, що Президент Володимир Зеленський закликав сприяти розвитку всіх оборонних виробництв, а також проявляти максимальну увагу до українських воїнів, які проходять лікування після поранень та реабілітацію, підтримувати сімʼї наших воїнів, які зараз на фронті, та всіх, хто дійсно допомагає обороні.

Під час засідання також були озвучені заходи, які Уряд вживає для подолання спричиненої російськими атаками кризи, зокрема:

- на будівництво оборонних рубежів за дорученням Президента Уряд виділив ще 3,88 млрд грн;

- для будівництва та облаштування укриттів – 2,5 млрд грн;

- Литва передасть потрібне для наших ТЕЦ обладнання;

- вже є понад 120 малих когенераційних установок;

- Уряд ухвалив рішення, яке дозволить профінансувати закупівлю РЕБ для об’єктів критичної інфраструктури;

- на підтримку й відновлення економіки в бюджеті закладено більше 40 млрд грн.

Раніше «Слобідський край» писав, що Харківська обласна рада звернулася до Президента України