«Бомба уповільненої дії»: харківські лікарі радять, як не стати жертвою алергії

18.05.2015 08:25 Суспільство
Фото з інтернету Фото з інтернету
Напередодні літа настає особливий період — набута алергія «загрожує» майже на кожному кроці, і звичайний похід на природу може закінчитися сльозами та чханням, а ласування екзотичними фруктами — справжньої бідою.

Допомога при алергії починається з визначення симптомів. Вони бувають легкі і важкі - розповідає медсестра Наталія:
- Я багато років працювала в дитячих таборах, куди діти й дорослі приїжджають оздоровитися, набратися сил і просто відпочити. Медпрацівник  розповів, що при легкому прояві алергії достатньо прийняти антигістамінний препарат, після чого обов'язково запланувати візит до лікаря-імунолога. При виникненні сильної алергічної реакції лікарі радять негайно усунути навіть найменший контакт потерпілого з алергеном. Для непідготовленої людини це може виявитися непосильним завданням, але слід враховувати, що в особливих випадках рахунок іде на хвилини.

Якщо, наприклад, алергія викликана ліками - слід негайно відмінити їх і до прибуття лікаря вжити заходи щодо виведення препарату з організму. Якщо причиною нападу алергії став пилок рослин, то хворого потрібно терміново відвести з галявини або парку в приміщення, яке добре провітрюється. При алергії на харчовий продукт може знадобитися промивання шлунка, але в побутових умовах це зробити досить проблематично.
Якщо харчова алергічна реакція не критична, рекомендується побільше пити - чай, лужна мінеральна вода допоможуть скоріше повернутися до нормального самопочуття.

При будь-яких ускладненнях, навіть незначних, рекомендується звернутися до лікаря або викликати «швидку допомогу». До приїзду медичних працівників можна прийняти препарат, який був раніше призначений лікарем, а через 30-40 хвилин, коли ліки почнуть діяти, слід прийняти активоване вугілля - адсорбент допоможе видалити з організму речовини, які могли спровокувати алергічну реакцію.

У разі шкірних висипань, свербіння, печіння або почервоніння лікарі рекомендують застосовувати нейтральні мазі або компрес із зеленого чаю, настою перцевої м'яти або меліси. При укусах комах неприємні відчуття полегшить компрес з льоду, загорнутого в звичайну марлю. Категорично не рекомендується заспокоювати подразнену шкіру спиртом або розведеним оцтом - це може мати зворотний ефект і викликати нове подразнення в організмі.

Роман Шупенко. Матеріал з газети "Слобідський край" 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта