Чи їсти ранню полуницю. Поради дієтолога та ціни на ягоду

26.05.2015 12:20 Суспільство
Фото Тетяна Лісна Фото Тетяна Лісна
На ринках та в магазинах Харкова вже у розпалі продаж найранішої літньої ягоди. Лікарі-дієтологи знають, як правильно поласувати нею і не нашкодити здоров’ю.

Після тривалої зими ароматна, соковита полуниця саме те, що просить організм. Однак, наскільки безпечно для здоров’я їсти її, коли ще не сезон? До того ж, прийнято вважати, що такі ягоди штучно дозрівають і замість вітамінів містять нітрати та пестициди.

- Краще, звичайно, їсти полуницю місцеву і в сезон, коли мінімізовано ризик отруїтися нею, - говорить харківський лікар-дієтолог Ірина Буткевич. - Я раджу з нею бути обережними, якщо й купувати нині, то невеликими порціями, а дітям краще взагалі поки не давати.


Корисність полуниці залежить від технології її вирощування. Недобросовісні виробники можуть заради швидкого дозрівання ягоди застосовувати шкідливі добрива, зокрема прискорювачі росту. 

Як повідомили «СК» у Харківському представництві Держспоживстандарту, їхні фахівці вже взяли на експертизу полуницю із супермаркетів та ринків Харкова. 

- Поки у лабораторії проходять дослідження. Результати будуть готові наступного тижня, - запевнила у відділі споживчих експертиз Вікторія Музичко і розповіла, як можна себе убезпечити від неякісного товару. - У супермаркетах покупець може потребувати сертифікат від виробника, а от на ринках із цим складніше, тому купувати там полуницю людина буде на свій ризик.

За спостереженнями «СК», ціни на полуницю у Харкові стартують від 30 грн за кг. Стільки грошей за ягоду з Херсона просили в одному з магазинів у центрі міста. За таку ж червонобоку на ринку правили 40 - 45 грн. Окрім Херсона, полуницю везуть із Мелітополя та Запоріжжя. З’являється і місцева, зі Змієва.

 
За словами дієтолога, норма для людини з’їсти 300-350 г такої полуниці 
на день

Лікарі-дієтологи та фахівці радять перед вживанням ягоди ретельно обробити: помитипід проточною водою декілька разів, обірвати зелену плодоніжку, і знову ополоснути. Окрім того, наголошує Ірина Буткевич, полуницю не бажано поєднувати із цукром, як, у принципі й будь-які фрукти. Натомість краще додати сметану, вершки чи інші кисло-молочні продукти. У цьому випадку краще засвояться усі корисності ягоди.


Полуницю краще їсти до обіду як окремий прийом їжі, а не як десерт після першої та другої страви. І ще, не налягайте на кілограми полуниці, адже імовірність виникнення алергії у такому випадку зростає.


Тетяна Лісна



Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта