Дитина отруїлася водою. Медики попереджають про небезпеку

24.10.2017 12:25 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Випадок отруєння дитини нітратами був зареєстрований 19 жовтня у Валківському районі Харківської області.

Як повідомили у Харківському обласному лабораторому центрі, для приготування молочних сумішей батьки використовували воду з власного колодязя, де вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію у 2,3 рази.

У зв’язку з різким погіршенням здоров’я дитина знаходилась на стаціонарному лікуванні у Харківській обласній дитячій клінічній лікарні №1.

Наразі, фахівці здійснюють моніторинг якості води громадських та індивідуальних колодязів в місцях проживання дітей до 3-х років.

Довідка:

У Харківській області відмічається високий вміст нітратів у підземних водах, що живлять нецентралізовані джерела. За 9 місяців 2017 року за санітарно-хімічними показниками досліджено 3652 проби води з громадських та індивідуальних колодязів та каптажів, з них не відповідає санітарно-гігієнічним нормативам за вмістом нітратів 1667 проб, що становить 45,6 % проти середнього показника по Україні — 30,8 %. Про це повідомляє сайт Харківського обласного лабораторного центру. 

Питання профілактики отруєння нітратами через споживання води є важливим і актуальним у зв’язку з небезпечними наслідками, особливо для дітей раннього віку.

Гостре нітратне отруєння у малюків призводить до розвитку метгемоглобінемії, коли азотні сполуки зв’язуються в крові з гемоглобіном та порушують його функцію транспортування кисню, призводячи до голодування тканин (гіпоксії). Симптоми отруєння у дітей проявляються у вигляді посиніння рук, стоп та ділянок навколо рота («блакитний синдром немовлят»). У дуже важких випадках з’являються задишка, головний біль, слабкість, нудота, блювання, судоми м’язів обличчя, відсутність координації рухів, зниження артеріального тиску, втрата свідомості, кома. В разі виникнення будь-яких з вищезазначених симптомів, слід негайно викликати швидку допомогу.

Щоб запобігти отруєнню нітратами, категорично забороняється використовувати питну воду з колодязів та свердловин для вигодовування немовлят та малолітніх дітей. Рекомендується якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком, для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати фасовану (бутильовану) столову воду.

У разі відсутності такої можливості обов’язково необхідно дослідити воду з нецентралізованого джерела водопостачання на вміст нітратів.

Враховуючи, що забруднення підземного водоносного горизонту нітратами відбувається постійно внаслідок фільтрації продуктів розпаду органічних речовин разом з атмосферними опадами, вміст нітратів у воді постійно змінюється. Ось чому рекомендується здійснювати лабораторні дослідження не одноразово, а періодично.

Підвищені рівні вмісту нітратів впливають на стан здоров’я й дорослого населення, погіршуючи перебіг захворювання органів травлення, серцево-судинної та ендокринної систем.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта