Експертиза харківських пельменів: тісто в порядку, у м'ясі - кишкові палички

15.12.2014 09:42 Суспільство
www.tvcook.ru www.tvcook.ru
ДП "Харківстандартметрологія" провело експертизу кількох вітчизняних марок пельменів.

На жаль, у трьох зразках пельменів було встановлено невідповідність мікробіологічних показників, а саме – виявлені бактерії групи кишкових паличок у кількості, що перевищує допустиму норму.

Для експертизи були закуплені виключно м’ясні пельмені 8 різних торгівельних марок вітчизняних виробників. Частина виготовлена за національним стандартом ДСТУ 4437:2005 – це пельмені ТМ «Геркулес», ТМ «ОСА», ТМ «Імператор смаку», ТМ «Три ведмеді» і пельмені «Полтавські» виробництва ПП Маюров В. В., та 3 зразки виготовлені за власними технічними умовами підприємств-виробників – це пельмені ТМ «Хладик», пельмені власного виробництва супермаркету «Восторг» «С 1» та пельмені «Найкращі» власного виробництва супермаркету «РОСТ».

Спочатку пельмені перевірялися за органолептичними показниками – зовнішнім виглядом замороженого напівфабрикату, виглядом готового продукту на розрізі, консистенцією, смаком та запахом.

Якісні пельмені повинні бути цілі, краї тістової оболонки щільно склеєні, без виступів фаршу, у вареному вигляді – фарш має бути соковитий, ніжний, оболонка тіста не розірвана.

Якщо пельмені м'які, деформовані, злиплись або заморожене тісто потріскалося – це означає, що були порушені умови зберігання продукту (неправильна температура) або їх повторно заморожували. Такі пельмені купувати не варто, оскільки існує велика ймовірність того, що вони зіпсовані. Якщо пельмені вільно пересипаються, при цьому чути чіткий виразний звук, – продукт зберігався в правильних умовах.
За результатами експертизи встановлено, що пельмені всіх торгівельних марок з честю пройшли органолептичні випробування.

У лабораторії ДП «Харківстандартметрологія» пельмені перевіряли за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками. Для цього в кожному зі зразків визначали вміст фаршу, сам же фарш перевіряли за жирністю, вологою, ідентифікацією рослинних білків (наявністю сої та її похідних), наявністю посилювача смаку та аромату – глутамату натрію, а також за вмістом консервантів – сорбінової кислоти та бензоату натрію.

Перевірку на співвідношення тісто-фарш не пройшли пельмені «Найкращі» виробництва супермаркету «РОСТ» та пельмені «Домашні» ТМ «Хладик». Обидва зразки фактично містять 46 % фаршу, при чому на лицьовому боці упаковки пельменів ТМ «Хладик» великими літерами зазначено «співвідношення фарш:тісто 50%:50%».

Наступний показник, який визначався, є дуже важливим для споживачів і стосується якості та складу фаршу. Слід підкреслити, що згідно з маркуванням усі 8 видів пельменів були заявлені виробниками як м’ясні і в складі фаршу міститься винятково м’ясна сировина (яловичина, свинина) та спеції.
У лабораторних умовах було проведено випробування на вміст рослинної ДНК у фарші, тобто визначалася наявність найпопулярнішого замінника м’ясної сировини – сої або її похідних.

За результатами встановлено, що пельмені «Полтавські» виробництва ПП Маюров В. В. у своєму складі містили ДНК сої, а це означає, що заявлений склад м’ясного фаршу не відповідає дійсності, адже виробник не зазначив вміст рослинних білків сої.
Не витримали перевірку на відповідність складу сировини і пельмені ТМ «Хладик». Вони містили харчову добавку Е621 – посилювач смаку та аромату «глутамат натрію» у кількості 566 мг/кг, про що не зазначено на етикетці.

Не відповідає вимогам ДСТУ 4437:2005 і якість фаршу пельменів ТМ «ОСА» через завищений вміст вологи.

На жаль, у трьох зразках пельменів було встановлено невідповідність мікробіологічних показників, а саме – виявлені бактерії групи кишкових паличок у кількості, що перевищує допустиму норму. Це пельмені «Від шефа» ТМ «Три ведмеді», пельмені «Найкращі» виробництва супермаркету «РОСТ» та пельмені «Полтавські» виробництва
ПП Маюров В. В. Споживачі повинні знати, що вживання такої продукції може призвести до розладів травлення та дисбактеріозу.

Крім вищезазначених порушень вимог безпеки та якості, були виявлені недоліки і в маркуванні готової продукції.

Зауваження до якості маркування мала продукція ТМ «Імператор смаку», пельмені власного виробництва супермаркетів «Восторг» та «РОСТ» і пельмені «Полтавські» виробництва ПП Маюров В. В. через відсутність інформації щодо співвідношення тіста до фаршу.

Серед інших порушень вимог маркування слід відзначити відсутність інформації про спосіб приготування, вміст або відсутність генетично модифікованих організмів, номер партії виробництва.

На жаль, лише один з восьми перевірених зразків продукції пройшов перевірку за всіма показниками – це пельмені «Сибірські» ТМ «Геркулес».

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта