Епідемія "особлива" : сезон застуд — 2016 дивує медиків

17.12.2016 09:00 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Цього року епідемія грипу почалася раніше, ніж у попередні роки, та розповсюдилася не за традиційною схемою. Окрім цього медики побоюються другої хвилі захворювань. І настане вона, за прогнозами, після свят.

Змінив тактику

Дев'ять тижнів епідемічного сезону вже залишилися позаду. За цей період спеціалісти проводили не тільки слідкували за кількістю хворих, але й досліджували особливості цьогорічного циркулювання інфекції.

- На Харківщині епідсезон розпочався ще у жовтні, -  зазначила завідувач відділенням організації епіддосліджень ДУ ''Харківського обласного лабораторного центру МОЗ України'' Тетяна Карлова. - І на сьогодні з його початку в області на грип та ГРВІ вже перехворіло майже 113 тисяч осіб. Це 4% від загальної кількості населення області.

У списку перехворілих більшість - 70 % - становлять діти до 17 років.
Саме ця категорія, за словами спеціаліста, є найбільш уразливою, тому серед загальної кількості дитячого населення Харківщини під приціл застуди вже потрапило майже 18 % від їх загальної кількості.

- У цьому році сезон захворюваності почався рано, -  зазначила спеціаліст. - Вперше за останні три сезони на 47 тижні ми мали перевищення порогового рівня захворюваності на 7,3 %.
А вже наступного 48 тижня за інтенсивністю епідпроцесу, рівень захворюваності на Харківщині спеціалісти оцінювали як високий. Тоді поріг перевищився на 30 %, а  інтенсивність захворювання збільшилася у чотири рази.

Та, окрім раннього початку, вирізняє цьогорічний епідсезон і те, що розповсюдження інфекції відбувалося не за традиційною схемою. У попередні роки спеціалісти спочатку спостерігали збільшення хворих у Харкові, а вже потім - у районах області. Цього ж року, навпаки, хвиля захворюваності ринула з сіл та районів.

Побороти епідемію

Та вже у кінці листопада — на початку грудня у Шевченківському районі та в Харкові рівень захворюваності характеризувався як високий. Також у чотирьох районах області –  Балаклійському, Дергачівському, Куп'янському та Чугуївському - рівень захворюваності визначали як середній.

За даними моніторингового дослідження, в інших районах перевищення порогового рівня не відбувалося.
Уже наступного тижня у період з 5 грудня по 11 грудня, в області ще зареєстрували майже 21 тисячу хворих. Епідпоріг перевищився вже на 35 %.

- Кількість захворілих зросла на 2000 особи, - повідомила Тетяна Карлова. -  Тобто спеціалісти відмічають, що захворюваність поступово зростає. Але темп приросту дещо знизився, і він склав у порівнянні із попереднім тижнем лише 11%, а серед дітей - лише 1 %.

За словами спеціаліста, приріст захворюваності серед дітей скоріше за все зменшився через запровадження у освітніх закладах карантину. Станом на 12 грудня в області навчальний процес призупинили 45 закладів освіти. Так, на вимушені канікули відправили школярів із Первомайського, Вовчанського, Дергачівського, Куп'янського та Кегичівського районів.

Також у Люботині, Куп'янську та у Дворічанському районі закрили по кілька класів. У Харкові поки-що навчальний процес проходить у штатному режимі і жодного класу та закладу не закривали.

Тож тепер на передній план вийшла захворюваність дорослого населення. Найвищий показник захворюваності реєструють на Куп'янщині, а найменший - на Первомайщині.

У шести районах, серед яких Борівський, Вовчанський, Кегичівський, Краснокутський, Куп'янський та Нововодолазький, спеціалісти спостерігають високий рівень захворюваності. До цього ж списку увійшли і такі міста як Харків, Люботин, Ізюм та Куп'янськ. Середній рівень поки зберігається у Балаклійському, Барвінківському та Ізюмському районах.
У Харкові за останній 49 тиждень на грип та ГРВІ захворіло 13 тисяч осіб, серед яких 63%  - діти.

Наступна хвиля?

За словами епідеміологів, якщо порівняти цьогорічний сезон захворюваності із попереднім, то на сьогодні хворих більше, ніж на цей же період у 2015-му. Серед дітей кількість хворих більша майже на 25 тисяч, а дорослих - на 33 тисячі.

- Ми бачимо поступове зростання захворюваності, - розповіла Тетяна Карлова. - Це сталося тому, що одночасно на території області активізувалася циркуляція кількох збудників. На сьогодні відмічається сумісна циркуляція вірусів парагрипу, аденовірусу, а також вірусу грипу А.  Щодо вірусу В, то на території Харківщини випадків не зареєстровано.

Епідеміолог розповіла, що на сьогодні в області у 58 людей підтвердили захворюваність на грип типу А. Також серед них виявили два випадки зараження свинячим грипом (Н1N1) та два - сезонним (Н1N1). Натомість у минулому році спеціалісти відмічали поодинокі знахідки таких типів.

Це свідчить про активізацію епідеміологічного процесу та прийнятні умови для розповсюдження вірусу.
- Враховуючи активну циркуляцію та ранній початок, можна очікувати, що це тільки перша хвиля захворюваності, - зазначила спеціаліст. - До кінця грудня ми очікуємо приріст хворих серед дорослого населення, а потім спад після новорічних свят та канікул.

Спеціалісти-епідеміологи не виключають, що після новорічних свят настане друга хвиля захворюваності.


Неефективна вакцинація

За словами завідувача відділенням організації епіддосліджень ДУ ''Харківського обласного лабораторного центру МОЗ України'' Тетяни Карлової, основним заходом боротьби проти розповсюдження захворюваності є вакцинація.

- Але, на жаль, сьогодні вона не ефективна, - розповіла епідеміолог. - Це відбувається з різних причин. Через відсутність вакцини, через несвоєчасну їх реєстрацію, через неможливості закупівлі, через те, що вона не є обов'язковим заходом та інші фінансові питання.
За даними епідеміолога, сьогодні у області щеплення провели близько 4 000 осіб, з них більше половини - медичні працівники. Та попри те, що сезон хвороб відкрито, вакцинуватися, за словами спеціаліста, ще не пізно.

- 13 грудня у Обласний аптечний склад очікувалася нова поставка вакцини Ваксігрип, яка найближчим часом розповсюдиться по аптекам області, - зазначила спеціаліст. - Але хочу нагадати, що вакцинація осіб не захищає їх від захворюваності, але гарантує перенесення хвороби в більш легкій формі та не допускає летального результату.

Марина Проценко, спеціальний кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта