Гріємося узимку. Допоможуть натільні сорочки та устілки з батарейками

13.11.2014 12:56 Суспільство
master-pera.blogspot.com master-pera.blogspot.com
З початку холодів все частіше темою розмов стає просте питання – як обігрітися швидко, дешево і надовго. Підключимося до цих народних дебатів і ми.

Внутрішнє тепло – це, звичайно, добре, але поки що переважна більшість жителів середньої смуги відмовитися від одягу не готова. Та це не означає, що не можна переглянути сам одяг. На предмет його відповідності сучасним вимогам.

Винахід № 1 у справі утеплення  – термобілизна. Вона буває трьох видів. Перший – енергоощадна. Її секрет у тому, що завдяки спеціальним матеріалам вона не всотує вологу тіла й тим самим зберігає тепло, яке «виробляє» наше тіло.

Читайте також: ЩО ПИТИ, АБИ ЗІГРІТИСЯ У МОРОЗИ
                     СПОСІБ ШВИДКО ЗІГРІТИСЯ ВЗИМКУ - ІМІТУВАТИ ЗАДУХУ. ВПРАВА                  
Другий тип – вологовідвідний. Цей тип термобілизни, навпаки, відводить залишок вологи, а третій – комбінує властивості двох попередніх. Але в усіх випадках головне – що між тілом та термобілизною залишається прошарок повітря, який, власне, й акумулює тепло.
Отже, щоб отримати користь від цього ноу-хау, потрібно використовувати термобілизну за призначенням. Енергоощадна стане в нагоді в тому випадку, коли ви не плануєте фізичного навантаження, а на вулиці зимно. Тобто, їхати на роботу, а відтак, стояти на зупинках, у ній – саме те. І навпаки, якщо вам потрібно працювати на вулиці, ця термобілизна не підійде. А потрібно вже вдягати вологовідвідну. Правда, й коштує термобілизна чимало: від 200 грн за штанці.

Якщо ж термобілизна не по кишені, можна спробувати відтворити її ефект за допомогою звичайного одягу. Що нам потрібно? Правильно – перетворити одежину в такий собі листковий пиріг, який, як термос, збереже наше власне тепло. Тож, починаємо: одягаємося багатошарово. Не просто товстезний светрик, а, скажімо, два гармонійно поєднувані, більш тоненькі. Під них – призабуту нинішніми поколіннями сорочечку й футболку. Три-чотири шари одягу збережуть для нас більше тепла, ніж один, але товстий.

На чому стоїмо?

На жаль, як би дбайливо ми не утеплювалися, якщо ноги не будуть надійно захищені, усі намагання будуть даремними. Виявляється, устілки теж можна вдосконалити. Наприклад, так звані термоустілки діють так само, як і термобілизна. Їх вкладають між підошвою та підкладкою взуття для того, щоб воно не пропускало вологу. Таким чином, ноги залишаються сухими й під час ходіння не мерзнуть. Коштують такі вустілки від 60 грн. Але варто пам’ятати, що термовустілки, попри назву, не гріють. У тому разі, коли людина стоїть, – ноги будуть охолоджуватися.

Тим, кому в мороз доводиться довго стояти, підійдуть термоустілки з підігрівом. Найбільш зручні – на батарейках без дротів. Але і коштують вони дорого – надійні від 400 до 1000 грн. Можна придбати й термохімічні, приблизно за 100 грн пара. Але термін використання термохімічних устілок значно коротший. До речі, непогані термоустілки виготовляють і у нас, в Україні, і коштують вони значно дешевше.

Для рук також існують грілочки. Як правило, вони нагріваються від контакту з киснем повітря. Єдиний, але суттєвий недолік грілок – обмежений термін дії. Як правило, гріють вони 6–7 годин. А потім – на утилізацію. Тож для звичайного буденного життя не придатні. А от для рибалок та мисливців – просто знахідка. Як і для тих, хто у відпустку вирішить помандрувати.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 128 від 25.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта