Історії харківських родин, що розлучилися через політику

12.03.2014 10:45 Суспільство
http://lola.gorod.tomsk.ru http://lola.gorod.tomsk.ru

"СК" дізнався у провідного психотерапевта, що робити сім’ям, в яких чоловік і дружина опинилися по різні боки барикад.

Кризова політична ситуація, в яку потрапила Україна кілька місяців тому, вже давно стала ТОП-темою не лише на телебаченні, а й у кожного вдома на кухні, на роботі, у телефонній розмові з друзями. Особисті проблеми відійшли на інший план. Українські баталії торкнулися не просто держави в цілому, а й кожної окремої родини. Схожу ситуацію українці вже переживали у 2004 році. Тоді Помаранчева революція посварила не одну людину. Харків’янка Олена у той час розлучилася із чоловіком. Сім’я, у якій і без революцій вистачало проблем, не витримала політичних перипетій на кухні.

Читайте також: Як ростити дитину в революційних умовах

Як поділилася з «СК» сама Олена, п’ять років подружнього життя були не ідеальними. Часто траплялися побутові сварки, а ще чоловік дуже ревнував свою дружину до всіх, як кажуть, із приводом і без приводу. Проте, зізнається жінка, останньою краплею стала саме революція. Олена тоді дотримувалася нейтральної точки зору, вона не підтримувала ані «помаранчевих», ані «блакитних». Проте чоловік – затятий прихильник регіоналів – щовечора тиснув на дружину, влаштовував скандали.

– Він казав: «Якщо ти не з нами, то ти проти нас», – згадує Олена.

Врешті для цього подружжя революція закінчилася розлученням.

А от бухгалтер Оксана через 10 років після помаранчевого розлучення свій вчинок називає дурістю. Їй і чоловіку тоді було по 28 років.

Уся передвиборна гонка була приправлена домашніми скандалами й постійними сварками, через те, що навіть їхні батьки опинилися по різні боки барикад.

– Нам не вистачило життєвої мудрості. Ми дуже любили одне одного. Але обоє дуже принципові. Мабуть, зараз би я вже так не вчинила, – каже Оксана.

Ми спробували дізнатися у фахівця, що робити, коли в сім’ї виникають конфлікти через протилежність політичних поглядів. Системний сімейний психотерапевт, керівник секції системної сімейної психотерапії Харківського відділення Української спілки психотерапевтів Лариса Дорофєєва пояснює, що ситуація, коли чоловік і дружина дискутують через те, що мають різні погляди, – цілком нормальна, адже і в спокійний для країни час у подружжя бувають різного роду конфлікти. Більше того, фахівець каже: коли у чоловіка, дружини й тещі різні думки – це добре. Важливо те, як вони ці думки висловлюють одне одному. Кожному з членів сім’ї необхідно розуміти, що протилежні думки – це не привід кричати на іншу людину чи примушувати змінити свої погляди. Варто почути одне одного, зрозуміти, що у кожній позиції є якась істина. Близьким людям слід утриматися від категоричних суджень стосовно того, хто має рацію, а хто ні. Кожна думка має право на життя.

Також психотерапевт радить обговорювати ситуацію на «холодну голову». Так, якщо після перегляду новин емоції зашкалюють, краще розмову взагалі не починати, трохи охолонути. Проте взагалі не обговорювати події – теж неправильно. Ця тема все одно буде прориватися на поверхню. Тому для неї необхідно виділяти якийсь певний час. Але розмовляти не на рівні: «Ти дурень. – Сама така», а на рівні конкретних запитань, відповідей, спокійних пояснень. Можна навіть робити це у присутності людини з нейтральною позицією, адже у товаристві третьої людини подружжя не дозволить собі занадто агресивної поведінки.

Якщо розмова перетворюється на суперечку, один із членів сім’ї може зупинити цей конфлікт, запропонувавши перейти на іншу – неполітичну тему, але не для того, щоб забути попередню. До неї треба буде повернутися, але тоді, коли вщухнуть емоції.

У той же час Лариса Дорофєєва застерігає, що конфлікти на політичному підґрунті можуть розростатися через те, що сім’я має якісь інші невирішені конфлікти.

– Якщо сім’я розпадається, винна в цьому не революція, за цим ще щось стоїть, – упевнена психотерапевт.

Наприклад, у сім’ї можуть бути проблеми інтимного характеру. Так, чоловік або дружина можуть казати своїй половинці про якість невдоволення, але ці слова залишаються не почутими.

– А тут підсунулась така проблема – події на Майдані. Це просто привід, на який можна повісити конфлікт, свою тривогу, – пояснює експерт. – Це спосіб виразити свою агресію.

Фахівець попереджає: якщо у сім’ї є діти, то обговорювати політику слід стримано. Наприклад, малеча дошкільного віку вважає, що світ крутиться навколо неї. Тому, коли дитина бачить непорозуміння між мамою і татом, то може подумати, що батьки сваряться через неї.

– Дуже добре, якщо ви спокійно все це обговорюєте у присутності дітей. Тоді малеча чітко розуміє, що в батьків можуть бути різні думки, але ці думки не руйнують стосунки, а додають їм глибини та повноти, – пояснює фахівець.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 29 від 8.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта