Не піддаватися на фейкові заклики здачі крові просять донорів у Харкові

11.06.2015 09:24 Суспільство
фото Тетяна Василець фото Тетяна Василець
Бойові дії на сході України вплинули на донорство тим, що зменшилося фінансування цієї галузі та інфляція з'їла всі технічні запаси центрів крові.

Про це заявив "СК" головний лікар Харківського обласного центру служби крові Вадим Яворський.

Він запевнив, що обласний центр крові стовідсотково забезпечує потреби Харківського військового госпіталю.

- Для нас це завдання № 1. До того ж декілька разів у минулому році ми робили відправку крові безпосередньо в Слов’янськ. Нині маємо прямий контакт зі головними лікарями Слов’янська, Краматорська. У разі чого, готові швидко прийти на допомогу, - розповів Вадим Яворський.

Читайте також: У Харківському обласному центрі крові - критична ситуація з обладнанням

Він додав, що зараз активно допомагають волонтери, постійно здають кров. Часом лікарям центру навіть доводиться обмежувати потенційних донорів.

- Ми чітко відчули два випадки: перший, коли під Волновахою розстріляли автобус, і коли потрапив в аварію КамАЗ із бійцями Нацгвардії. Загальна кількість цих постраждалих — більше 30. І уявіть, до центру приходить 500 людей! Логіки у тому, що на три десятки постраждалих приходить півтисячі людей, немає. У таких випадках, ми зупиняємо людей. До того ж військово-польова хірургія засвідчує, що потреби у переливанні крові сягають 10-12 % санітарних втрат. Тобто, якщо 10 постраждалих, то потрібно 1,5 донора, - пояснив Вадим Яворський.

Головний лікар також запевнив, що із проведенням у країні АТО, обсяг донорської крові не збільшився. Він складає близько 20 тис. л крові на рік. Бойові дії від цієї кількості взяли 6 %.

Довідка. Харківський обласний центр служби крові існує з 21 квітня 1939 року. У роки Другої світової війни працівники станції переливання крові розгорнули інтенсивну роботу із заготівлі донорської крові для фронту. За роки війни на фронт було відправлено близько 90 тис. л донорської крові.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта