Нова загроза: в Україну може потрапити «чума корів»

13.09.2016 11:44 Суспільство
Українські аграрії стурбовані стрімким поширенням небезпечного для великої рогатої худоби вірусу. Хвороба впритул наблизилась до українських кордонів і може завдати чималих збитків.

Загроза зі Сходу

Не встигла Харківська область оговтатися від спалаху африканської чуми свиней, як до її кордонів наблизилася інша загроза. Нодулярний дерматит (заразний вузликовий дерматит), що косить поголів’я корів, кіз та овець, зафіксовано у Росії – за 200 км від українського кордону та за 340 км від Харкова. Українські фермери б’ють на сполох, адже хвороба дуже небезпечна. Як розповів «СК» голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківщини Іван Биков, падіж дорослого поголів’я складає до 70 %, телят – до 90 %.

Нодулярний дерматит поширюється з Африки з 1927 року. А станом на 17 серпня спалахи хвороби зафіксовано в Албанії, Вірменії, Болгарії, Бурунді, Македонії, Греції, Іраку, Казахстані, Кувейті, Чорногорії, Мозамбіку, Намібії, Російської Федерації, Саудівської Аравії, Сербії, Туреччині. Як повідомив на своїй сторінці у соцмережі голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, за липень кількість захворювань у Росії склала 154, в Сербії – 141, Македонії – 93, Греції – 31. 
– ЄС сконцентрувала на цьому увагу, провакцинувавши у Болгарії все поголів’я. У разі захворювання тварин фермеру компенсують 600 євро за кожну забиту голову. Такими жорсткими заходами вони блокували інфекцію, і вона не поширилась далі – тому і до нас з цього напряму навряд чи потрапить. А от зі сходу загроза є. У Росії спалахи у декількох місцях. До того ж, невідомо що коїться на непідконтрольних Україні територіях Донецької і Луганської областей. Вірус може потрапити в Україну як із завезеним м’ясом або продуктами тваринного походження, так і контактним шляхом, через комах, які контактували із зараженими тваринами, – розповідає голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківщини.

Мільйонні збитки 
Сільгоспвиробники вже порахували можливі збитки. Експерти Асоціації виробників молока прогнозують, що при поширенні хвороби територією України приватний сектор втратить мінімум 247 980 голів, а господарства – близько 127 тис. голів. Втрати молока за один рік будуть теж чималі: від населення – 748 тис. тонн, від господарств – 350 тис. тонн. Поява нодулярного дерматиту в Україні може викликати серйозні обмеження – заборону на експорт яловичини та, що найбільш загрозливо, зернових культур. 
– Ми розуміємо, що якщо у нас буде АЧС, пододерматит, хвороби птахів, у нас не будуть брати на експорт не тільки м’ясо, а й зерно. Бо світ дуже швидко реагує на такі загрози, і не захоче розносити інфекцію своїми регіонами, – вважає Іван Биков.

В АВМ зазначають, що лікування від цієї зарази нема. Аби не допустити її поширення, знищують усіх уражених тварин і особин, які з ними контактували. Також можна запобігти захворюванню, вакцинувавши тварину. 
Як повідомив голова Держпродспоживслужби, наразі в Україні введено заборону на імпорт ВРХ і продукції скотарства з країн, де було зафіксовано спалахи. Розробляється інструкція щодо профілактики та боротьби із захворюванням. За інформацією Мінагрополітики, впроваджується система моніторингу даного захворювання, яка базується на дослідженні сприйнятливих тварин у господарствах, приватному секторі та дикій природі. Крім того, головним управлінням Держпродспоживслужби в областях і місті Києві доручено розповідати суб’єктам господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом ВРХ, про небезпеку захворювання, можливі джерела інфекції, шляхи поширення хвороби, клінічні ознаки тощо. Чи застосовувати вакцинацію та чи створювати буферну зону в областях, які межують із небезпечними країнами, у Міністерстві поки що розмірковують. 
Як повідомляється на Урядовому порталі, у середині серпня голова Держпродспоживслужби зустрівся з представниками компанії – виробника вакцини. Вони обговорили результати експериментальних досліджень вакцини, а також можливість постачання вакцини у разі необхідності в Україну в стислі строки. 
«Будемо давати дозвіл на разові завезення вакцини у разі необхідності. Готові оперативно здійснити випробовування і реєстрацію вакцини у випадку подачі відповідної заявки. Опрацьовується питання забезпечення вакцинації. Є сподівання, що в цьому році хвороба до кордонів України не дійде, але розраховувати потрібно на гірше», – написав Володимир Лапа.
Аграрії наголошують, що потрібна єдина комплексна державна програма дій для недопущення загрози: а це не тільки вакцинація, а й карантин та страхування худоби. Зі свого боку пропонують провести вакцинацію якщо не по всій території Україні, то хоча б у 100-кілометровій зоні уздовж кордону з Росією. 
– В Інституті тваринництва в Харкові розробляється вакцина, а ми прийняли рішення закупити європейську вакцину на добровільній основі, за власні кошти фермерських господарств, – говорить голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківщини Іван Биков. – Ця вакцина дає ефект близько 90 %. Одна доза (її вистачає на одну тварину) коштує 3,76 євро. Але проблема в тому, що великі власники усвідомлюють проблему, а звичайні люди думають, що все минеться само собою.

Довідка «СК» Нодулярний дерматит великої рогатої худоби (ВРХ) (вузликова екзантема, заразний вузликовий дерматит) – контагіозне інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів (бугрів), ураженням очей і слизових оболонок органів дихання та травлення. Хворобу віднесено до особливо небезпечних хвороб великої рогатої худоби. Специфічні методи лікування не розроблено. Хворіє велика рогата худоба, вівці, кози та жуйні дикі тварини. Станом на 17 серпня 2016 року нодулярний дерматит поширився в Албанії, Вірменії, Болгарії, Бурунді, Македонії, Греції, Іраку, Казахстані, Кувейті, Чорногорії, Мозамбіку, Намібії, Російській Федерації, Саудівській Аравії, Сербії, Туреччині.

Тамара Кіч, кореспондент

Автор: Администратор сайта