Програму для гіпертоніків можуть відновити на Харківщині

26.01.2015 10:36 Суспільство
http://newmed.co.il http://newmed.co.il
Керівництво області планує звертатися до Уряду з проханням виділити кошти на реалізацію пілотного проекту у 2015 році.

Регулювання цін на ліки і фіксація їх на рівні, доступному для населення, є загальноєвропейською практикою, - розповів  директор Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан. У 2012 році пілотний проект для хворих на гіпертонію запрацював і в Україні. В Харківській області програму запускали довго і непросто. Пацієнти не вірили, що можуть отримувати ліки безкоштовно або за зниженою ціною, а аптеки не хотіли співпрацювати, побоюючись того, що їм не відшкодують кошти. Проте, за три роки проект повністю себе виправдав. Люди стали більш охоче відвідувати лікаря, а аптеки зрозуміли, що отримали нового надійного бізнес-партнера в особі держави.

- На обліку у лікарів у минулому році знаходилося 564,2 тис. пацієнтів з гіпертонічною хворобою, або 94 % від загальної кількості зареєстрованих хворих, - сказав Олександр Галацан. - Лікарські засоби, передбачені пілотним проектом, отримали 153,2 тис. осіб. Це майже кожний четвертий хворий. А протягом минулого року до реалізації проекту вперше  було залучено 35,1 тис. хворих, з яких 3,7 тис. – мешканці сільської місцевості.

Так, більше 60 % пацієнтів, внесених до реєстру, отримали лікарські засоби у Вовчанському, Красноградському, Печенізькому та Харківському районах. Разом з тим, у Куп’янському районі лише 10 % хворих з гіпертонічною хворобою мали змогу отримати необхідні лікарські засоби, у Зачепилівському – 13,54 %, Великобурлуцькому районі, у Харкові – 18 %, Люботині – 19,5 %.

Розширився і перелік препаратів, які пацієнти могли отримати за зниженою вартістю. За словами Олександра Галацана, у 2014 році в цей список входило майже 300 медикаментів, які можна було отримати за держпрограмою у 575 аптеках різних форм власності та 1253 аптечних пунктах.

- За час дії проекту нам вдалося знизити кількість випадків гострого інфаркту міокарда на 12,5 % - майже 400 випадків, - розповів директор Департаменту охорони здоров'я. - Значно знизилась кількість гострих інфарктів міокарда в Балаклійському, Вовчанському, Дворічанському, Дергачівському, Зміївському, Золочівському, Кегичівському, Харківському, Чугуївському, Шевченківському районах.

Знизилася і кількість викликів екстреної медичної допомоги. Лише за минулий рік ця кількість скоротилася на 6,5 тис., або 5 %.

На реалізацію пілотного проекту минулого року з держбюджету Харківщина отримала 8 млн 437,9 тис. грн. Це на 25 % менше, ніж у 2013 році, коли області виділили 11 млн 296,8 тис. грн.

На кінець 2014 року субвенція була використана на 99,97 %, а до Казначейства повернули трохи менше 2,5 тис. грн. Середня вартість відшкодування за один рецепт склала 37,44 грн, а середня вартість лікування одного хворого – 55 грн.

На жаль, проект для хворих на гіпертонію на 2015 рік не отримав фінансування з держбюджету. Разом з тим керівництво області вважає за необхідне продовжити цю програму, а тому наразі готується звернення до Уряду.

- Ми будемо звертатися до Міністерства охорони здоров'я та Міністерства фінансів з проханням передбачити в цьому році видатки на виділення державної субвенції для продовження реалізації цього соціально значимого проекту, - заявив т. в. п. заступника голови облдержадміністрації Вадим Глушко.

СтанІслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта