Що краще: окуляри чи лінзи? Поради експерта

26.11.2012 12:15 Суспільство
http://www.1561.kh.ua/ http://www.1561.kh.ua/
Ті, хто має проблеми із зором (а таких на планеті 30 %), поділяються на прихильників окулярів і їх опонентів, що віддають перевагу контактним лінзам.

Контактні лінзи: обираємо з моря можливостей
І ті, й інші гаряче доводять правильність саме їхнього вибору. Розглянути «за» і «проти» контактних лінз, розвінчати міфи навколо них і, врешті-решт, зробити правильний вибір допоможе лікар-офтальмолог, лікар вищої категорії, Михайло Вервейко. Він уже понад 30 років спеціалізується на контактній корекції зору, нині керуючи Центром контактної корекції зору в Харкові.

Очі – така тонка матерія, що, здається, будь-яке втручання в царину зору може завдати шкоди. Затяті «окулярики» своє небажання відмовитися від окулярів мотивують тим, що їх «настромив на носа та й пішов». А з контактними лінзами, мовляв, стільки клопоту, що воно й дірки з бублика не варте. Серед причин, зPx?Px??w?P|??x?px?@px?о вони створюють імідж, підкреслюють стиль, і навіть... прикривають зморшки.  Представники протилежного табору, кому окуляри набридли гірше гіркої редьки або вважають, що ті непоправно зіпсують їхню зовнішність, – віддають перевагу контактним лінзам. Хто ж має рацію?

– Окуляри насправді можуть носити майже всі. Ну хіба що у вас чутлива або проблемна шкіра, тоді її ділянки під оправою окулярів можуть запалюватися. Та окрім «хочу – не хочу» або «подобається – не подобається», є й об’єктивні, медичні показання або протипоказання до того чи іншого виду корекції зору. Контактні лінзи можуть використовуватися для корекції короткозорості, далекозорості, різних видів астигматизму та деяких інших вад зору та з лікувальною метою – при кератитах (запаленні рогівки ока), після опіків як своєрідна «пов’язка» на око. Давайте розглянемо типи контактних лінз, а тоді вже буде зрозуміло, хто які може чи не може носити.

Жорсткі і м’які – хто кого?

– Які ж є різновиди контактних лінз?

– Контактні лінзи поділяються на жорсткі та м’які. Жорсткі виготовляють із цупких матеріалів (що зрозуміло і з їхньої назви), які пропускають кисень. Вони так і називаються: газопроникні. Їх можна використовувати доволі тривалий час – до 3–3,5 років, порівняно з м’якими вони більш гігієнічні, завдяки ним можна отримати вищу гостроту зору. Основний недолік жорстких лінз – індивідуальна непереносимість: 16–18 % людей не можуть користуватися ними через підвищену больову чутливість. Жорстку лінзу легше загубити (м’яку – майже неможливо). Догляд за ними легший, а ускладнень вони викликають менше. Ті, хто користується жорсткими лінзами, дуже рідко відмовляються від них. Медичні показання до жорстких газопроникних лінз: значні ступені астигматизму, кератоконус та деякі інші.

До речі, в Україні м’які лінзи з’явилися лише в 1980 році, до цього були лише жорсткі. Зараз у процентному відношенні до м’яких вони становлять щонайбільше 20 %. Передрікали, що жорсткі лінзи зовсім будуть витиснені м’якими, але, як показав час, цього не сталося і, на мою думку, не станеться. Більш того, саме жорстким лінзам віддають перевагу в Європі: Голландії, Швейцарії, Астрії, Німеччині. Надпопулярні вони в Японії. В Україні стосовно жорстких лінз зараз невтішне становище: немає сучасного обладнання для їх виготовлення, майстрів, лікарів, які з цим видом лінз працюють. Наш Центр нині замовляє такі лінзи в Києві, хоча колись виготовляли самі.

Ви спите – зір виправляється

Цікавий сучасний і результативний вид терапії за допомогою жорстких лінз – нічна корекція зору. Спеціальні лінзи надягають на ніч, а вранці знімають, і вдень у лінзах або окулярах потреби немає, бо гострота зору висока.

– Наскільки нічні лінзи ефективні?

– Лікування за допомогою нічних лінз називається рефракційною терапією, або ортокератологією. Ефект набуває сили за 10–14 днів після початку.  Але якщо кинути користуватися нічними лінзами – за два тижні зір знову буде таким, як і до цього.
За останніми даними, таким способом корекції зору у 74 % випадків вдається стабілізувати короткозорість, причому в пацієнтів усіх вікових груп – від 6 до 70 років. Особливо цей вид терапії рекомендований тим, хто в силу професії не може користуватися окулярами або денними контактними лінзами. До того ж, це хороша альтернатива операціям. Адже якщо під час операції зроблено якусь помилку – слід або робити ще одну операцію, або взагалі вже нічого не можна виправити. У разі ж корекції зору за допомогою нічних лінз пацієнт ризикує лише тим, що в разі припинення користування ними гострота зору повернеться на круги своя.

Чим тонше – тим краще

На вигляд м’які лінзи нагадують тоненьку плівку півсферичної форми. Різні види дещо відрізняються «на око» товщиною: чим менший запланований термін носіння, тим тонша лінза. На відміну від жорстких, до м’яких контактних лінз адаптуються абсолютно всі.

– Які є різновиди м’яких контактних лінз?

– М’які лінзи поділяються на кілька типів: традиційного носіння (можна сказати, старе покоління лінз, які використовують до 9–12 місяців);  планової заміни (термін користування – три місяці, один місяць) і частої планової заміни (два тижні, одноденні). Є також поділ на лінзи денного носіння та лінзи пролонгованого (безперервного) носіння – які можна не знімати на ніч.

 Усі лінзи спрямовані на безпечне використання. З погляду здоров’я та зручності  пальму першості тримають  одноденні (одноразові) лінзи. Вони, звісно, дещо дорожчі, ніж інші, але найкращі та найнебезпечніші: від них дуже рідко бувають якісь ускладнення (адже ви щоразу відкриваєте стерильну лінзу); не треба засобів догляду, приладдя (контейнера, пінцету тощо). До того ж, якщо порахувати (а засоби по догляду теж недешеві), воно те на те й виходить. Я вважаю, що майбутнє – саме за «одноднівками».

Найсучасніші м’які лінзи – силіконгідрогелеві. Зараз уже з’явилося третє покоління силіконгідрогелевих лінз, які мають високу (майже стовідсоткову) кисневу проникність, тонші й комфортніші порівняно зі своїми попередниками.

– Окрім прозорих, є ще й кольорові лінзи. Вони використовуються лише з косметичною метою? (Михайло Михайлович показує пляшечки, в яких у прозорому розчині наче крихітні барвисті рибки, коливаються різнокольорові лінзи.)

– Слід розрізняти кольорові та косметичні контактні лінзи. Кольорові  використовуються для того, щоб змінити колір очей. Кольорові лінзи просто тоновані (центр за розміром зрачка прозорий, навколо – забарвлення), є з малюнком. Кожний обирає собі до смаку, кому що пасує. Тут такий нюанс: у кого світлі очі, може дібрати собі все що завгодно. Власникам же карих очей складніше підібрати собі лінзи, здатні кардинально змінити природний колір.

Косметичні лінзи призначені для маскування дефекту (скажімо, більма). На них нанесено візерунок, що імітує райдужну оболонку ока. І вони вже добираються за кольором до здорового ока.

Якому виробникові віддати перевагу

Список назв фірм-виробників і продукції, яку вони випускають, довжелезний, просто в очах рябіє, коли його переглядаєш, без допомоги лікаря й тут не розібратися.

– Чи можете серед виробників контактних лінз назвати «кращих з кращих»?

– Це, насамперед, американська компанія Johnson&Johnson. Вона попереду за всіма показниками – і за якістю лінз, і за кількістю користувачів. Лінзи, що випускаються цією компанією, комфортні, і багато хто віддає перевагу саме їм. До речі, це в Johnson&Johnson придумали одноденні лінзи (одноразового використання). Компанія має 13 інститутів підвищення кваліфікації у великих містах по всьому світу, в яких ведеться велика дослідна робота.

На другому місці – Ciba Vision (Швейцария), яку зараз купила американська фірма Alcon (тому виробник може називатися і так, і так). На третьому і четвертому місцях теж фірми зі США – відповідно Cooper Vision та  Baush&Lomb.

Досить відчутну конкуренцію їм складають (зараз ми кажемо про ринок України) Sauflon (Велика Британія), Interojo та Ney Bio (Південна Корея). У них і лінзи досить високого рівня, і ціни помірні.

Великі компанії займаються не лише виробництвом контактних лінз, а й їх конструкцією, і розробкою матеріалів, а на це потрібні величезні кошти та значні потужності.

Особлива увага – дітям!

Зачіпаю питання порушення зору в дітей і бачу, як воно хвилює Михайла Михайловича. Виявляється, тут давно займаються коригуванням зору цієї категорії пацієнтів.

– Чи є особливості контактної корекції зору в дітей?

– Серед молоді в Україні короткозорих – 40–45 %. Не втішає навіть порівняння з країнами Південно-Східної Азії, де їх кількість сягає 80 %. Здебільшого сидячий спосіб життя, велике зорове навантаження (перенасичені заняття і стресові ситуації у школі, комп’ютер, мобільний телефон), сприяють розвиткові цього недугу.

Такий стан справ дуже непокоїть. Тому з 2007 року ми в Центрі займаємося корекцією зору в дітей, простежуємо динаміку. Із задоволенням відзначаємо, що у більшості наших підопічних гострота зору не знижується, а підвищується або тримається на одному рівні. Особливо тут допомагають нічні лінзи, про які я вже розповідав.

Якщо вчасно не виявити вади зору в дитини і не відкоригувати (у 8, максимум – 10 років), надалі функції ока можуть погіршуватися. Тому дітям слід своєчасно робити повну корекцію зору. Від цього залежить і подальший розвиток дитини, її успішність у житті. Батьки, на жаль, часто не помічають, що в дитини почав погіршуватися зір, і упускають момент, коли їй можна допомогти. Або ж виявляють просто злочинну байдужість, відмовляючись від оптичної корекції зору та підміняючи її «вправами», вичитаними у популярній (я б навіть назвав її бульварною) літературі. Як результат – втрачений час, поганий зір і всі випливаючі з цього складності.

Що ж до побоювань, що діти не впораються з контактними лінзами, не зможуть їх правильно надягати або доглядати за ними – киньте! Наші «просунуті» діти, навіть молодшого шкільного віку, швидше й краще за дорослих навчаються вправлятися з лінзами. І – зауважте! – роблять це із задоволенням.

Ретельний догляд – і жодних проблем!

Років зо 20 тому догляд за м’якими контактними лінзами полягав у тому, що їх треба було кип’ятити, помістивши у спеціальний контейнер. Фізіологічний розчин для лінз виготовлявся на замовлення в одній-двох аптеках (на весь Харків!).

– Як із доглядом за контактними лінзами сьогодні?

– Будь-яка лінза починає забруднюватися з перших хвилин перебування в оці. На поверхні відкладаються білки, жири, неорганічні сполуки. Якщо не доглядати за лінзами як слід, щоденні залишки поступово накопичуються. Найнеприємніше, що білки зі сльозою обволікають лінзу, й око прагне «зріднити» із собою це стороннє тіло. З часом білки фрагментуються, денатуруються. Це призводить до подразнення очей, погіршення комфортності носіння.

Сучасні розчини очищають, дезінфікують лінзу, зволожують її, тобто їхня дія спрямована на те, щоб зробити лінзу комфортною для носіння протягом дня.

- З’явилося нове покоління розчинів – з гіалуроновою кислотою.  Що це дає?

Гіалуронова кислота в організмі міститься в сльозі та скловидному тілі. Вона діє як природний зволожувач, вбираючи вологу і тим самим підвищуючи комфортність лінзи. Серед виробників таких розчинів уособлено стоїть Baush&Lomb (США). У розчині Biotrue, що ним випускається, не лише гіалуронова кислота, а ще й рівень pH – як у сльози, завдяки чому підтримується найбільш сприятливе середовище для ока.

– Як часто слід міняти лінзи?

– Згідно з рекомендованими термінами. Адже вони вивірені спеціалістами та спрямовані на те, щоб користування було безпечним. Слід підкреслити, що і на Заході, і в нас – суцільне порушення режиму носіння. Буваючи на конференціях, ми спілкуємося з колегами і вони завжди відзначають, що на Заході правильним доглядом за лінзами та їх вчасною заміною нехтують навіть більше, ніж у нас. Ціни приблизно однакові, тому не можна сказати, що в нас так дбають про лінзи через те, що вони занадто дорогі. Просто культура користування лінзами вища.

Слід правильно доглядати за контактними лінзами: очищати їх, вчасно замінювати, і тоді з ними не буде жодних проблем.

Міфи:
Міф 1. Контактні лінзи – це постійне відчуття дискомфорту в оці від присутності стороннього тіла.
Лінзи останніх поколінь на очах зовсім не відчуваються. Добре підібрані лікарем-офтальмологом лінзи за умови правильного догляду за ними та своєчасної заміни – цілком комфортні, і жодних неприємностей оку не завдадуть.

Міф 2. Контактні лінзи шкідливі для очей, від них може бути запалення.
Сучасні матеріали, що використовуються для виготовлення контактних лінз, цілком безпечні, лінзи «дихають» і пропускають до ока достатню кількість кисню, не викликають неприйняття. Запалення можуть викликати лише мікроби з поверхні брудних лінз. Дотримуйтеся гігієни, вчасно замінюйте лінзи – і проблем не буде.

Міф 3. Лінзи викликають відчуття сухості в очах.
Силіконгідрогелеві контактні лінзи третього покоління – не викликають! У них такий високий уміст вологи, що вони повністю біосумісні з рогівкою ока.

Міф 4. Лінзи можуть випасти від різких рухів.
М’які контактні лінзи випасти не можуть. У них можна цілком вільно займатися спортом, скакати на коні тощо.

Міф 5. За лінзами так складно доглядати, що краще відмовитися від них.
Сучасні розчини зводять до мінімуму догляд за контактними лінзами. Такий розчин за ніч і очистить, і дезінфікує лінзи. А якщо вже зовсім ліньки – купуйте одноденні лінзи: ніяких розчинів, зняли – і в урну!

Міф 6. У мене не вийде поставити на око лінзу, це дуже складно.
Не складніше, ніж чистити зуби. Лікар-офтальмолог, який добирає вам лінзи, не кине вас напризволяще. Під його наглядом ви один-два рази спробуєте надягти лінзи, а за деякий час ці рухи у вас буде доведено до автоматизму.

Міф 7. Якщо на очах лінзи, не можна наносити на вії та повіки макіяж.
Такі побоювання безпідставні. Слід лише дотримуватися певного слідування дій. Спочатку надягається лінза, потім наноситься макіяж. Якщо зробити навпаки, то якісь частинки тіней або туші, потрапивши на око, можуть зверху закритися лінзою і тоді відчуватиметься дискомфорт.

Міф 8. Користуватися парою лінз можна довше, ніж обумовлено для них.
Ця поширена помилка може коштувати вам комфорту і завдати шкоди рогівці ока. Адже термін носіння кожного виду лінз вираховано спеціалістами дослідним шляхом, з урахуванням багатьох чинників. Тому «переношувати» лінзи не слід, здоров’я дорожче.

Тетяна МАТВІЄНКО

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта