Ситуація з вакцинами проти ВІЛ/СНІД і БЦЖ. МОЗ терміново проводить тендери

19.11.2014 16:00 Суспільство
charivne.info charivne.info
Через те, що за останні 10 місяців не проводились тендерні закупівлі лікарських препаратів, в Україні склалася критична ситуація з вакцинацією та виконанням інших державних програм.

 Але завдяки міжнародним організаціям препарати почнуть надходити до регіонів уже на початку грудня.

За 10 місяців – жодного препарату

Найгостріше проблема тендерів «вдарила» по вакцині БЦЖ. Її було закуплено ще у 2013 році, і незважаючи на те, що строк придатності спливав у вересні 2015 року, її не можна було використовувати. Причина – українська ліцензія препарату завершилась у березні 2014-го. Для того, щоб «розблокувати» використання наявної вакцини, 20 жовтня нардепам довелось ухвалювати зміни до Закону «Про лікарські засоби». Таким чином регіони України отримали 509 тисяч доз препарату. Але радуватися зарано: цього вистачить на 6 місяців. Саме тому Міністерство охорони здоров’я розпочинає процес підготовки наступних тендерів уже найближчим часом. Про це розповів тимчасово виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець під час робочого візиту в Харківську область.

Він наголосив, що за останні 10 місяців в Україні не було закуплено жодного лікарського засобу для жодної з 29 державних програм. Тому нове керівництво міністерства почало терміново виправляти цю помилку. Зокрема, за останній місяць було закуплено 100 % вакцини проти сказу. Деякі препарати уже надходять до регіонів. Згодом очікуються й інші вакцини.

– В Україні була проблема з антирабічним анатоксином. Але на наше прохання Всесвітня організація охорони здоров’я виділила нам 300 тис. доз. Тому вакцина «Пентаксим» (вакцини для профілактики дифтерії та правця. – Авт.) уже починає надходити в Україну. І всі вакцини до кінця року будуть поставлені в регіони, – підкреслив Василь Лазоришинець.

Глобальний фонд «залатає пробіл»

Велику тривогу у медиків, чиновників, і особливо пацієнтів викликали проблеми із ліками проти ВІЛ/СНІД. Урядовець розповів, що ще у жовтні в різних областях України нараховувалось медичних препаратів приблизно на 642 млн грн. Це 25 % від того, що необхідно до кінця року. Тобто діти з ВІЛ/СНІД забезпечені до середини грудня, а дорослі – до кінця грудня.

– У зв’язку з цим ми проводили свої закупівлі і тендери. Також ми звернулися до Глобального фонду для надання медичної допомоги. Уже з 1 грудня ми повинні отримати гуманітарну допомогу: медикаменти для лікування ВІЛ/СНІД у дітей і дорослих, а також для лікування мультирезистентного туберкульозу. Це допоможе забезпечити цих пацієнтів по всій Україні до березня. У цей час ми повинні здійснити закупівлі, аби забезпечити їх і надалі в наступному році, – запевнив т. в. о. міністра.

За словами чиновника, у процесі закупівель лікарських препаратів можуть виникнути проблеми, пов’язані із зовнішньополітичною ситуацією. Адже 40 %–60 % вакцин, що використовуються в календарі щеплень в Україні, – російського виробництва. Втім, навряд Україна від них відмовиться. Адже, для порівняння, така сама вакцина БЦЖ, але данського виробництва коштує удесятеро дорожче, ніж російська. А тому для вирішення проблеми подальших закупівель препаратів міністерство буде використовувати «подвійний підхід».
– З одного боку, ми не можемо підтримувати ворога. А з іншого – здоров’я наших пацієнтів понад усе. Тому якщо для закупівель вакцин російського виробництва необхідні будуть узгодження з Урядом і РНБО, ми будемо це робити, – заявив Василь Лазоришинець.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" № 138 від 18.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта