Травнева засмага: правильні "засмагальні" години та креми

03.05.2013 08:20 Суспільство
http://sekret-krasoti.com http://sekret-krasoti.com

На питання, чи є травнева засмага корисною, існують дві протилежні відповіді. З одного боку, наприкінці весни сонячні ванни особливо корисні для ослабленого після довгої зими організму.

Нестача вітаміну D, або як його ще називають «вітаміну сонця», провокує головний біль, загальну слабкість, швидку втомлюваність. Корисний же він тим, що від нього прямо пропорційно залежить здоров’я наших зубів, регенерація кісткової тканини після переломів тощо. Вітамін D впливає на фізичну витривалість людини, її здатність концентрувати увагу, боротися з хворобами.

Та попри це неправильний підхід до травневої засмаги може вилитися у великі проблеми, починаючи з банальних опіків шкіри і завершуючи онкологією.
Щоб убезпечити себе, лікарі радять дотримуватися кількох простих правил. Головне – не можна бути на сонці занадто довго. У травні біоритми людини ще не налаштовані на літо, а тому організм не готовий прийняти і засвоїти ударну дозу ультрафіолету. Зловживання часом, проведеним на сонці, загрожує загостренням хронічних захворювань, підвищенням артеріального тиску, порушенням сну, травлення, а також сильними головними болями і дратівливістю. Недарма ж травень і червень вважаються часом найсильніших ангін. Причиною цього є те, що перенасичений сонцем організм практично втрачає здатність боротися з бактеріями і вірусами.

Категорично забороняється виходити на сонце з 13.00 до 15.30. У решту ж часу треба користуватися захисним кремом. Інакше можна не лише опектися, а й заробити фітостаріння шкіри. Тобто ніжна дівоча шкіра перетвориться на суху зморшкувату шкіру літньої жінки.

Сонцезахисний крем різниться рівнем SPF

Сьогодні існує величезна кількість сонцезахисних засобів, починаючи від кремів і гелів і закінчуючи бальзамами і маслами. Тому перед прилавками спеціалізованих магазинів люди часто губляться і беруть перше, що їм показує продавець. «СК» пропонує кілька порад щодо того, як правильно обрати сонцезахисний крем залежно від типу своєї шкіри.

По-перше, бажано купувати лише ті засоби, які містять УФ-фільтри. Так, сонячне світло містить два типи ультрафіолетового випромінювання: нешкідливий тип А і дуже небезпечний тип В, який загрожує опіками, передчасними зморшками і провокує появу раку. Тому, обираючи крем, треба уважно дивитися на упаковці, який індекс захисту від УФ-А- і УФ-В-випромінювання цей засіб має. Чим більше число стоїть в індексі, тим більший рівень захисту надає крем.

Окрім букв УФ на пляшечках із кремами часто бувають символи SPF, що також означає ступінь захисту від сонячних опіків. Зазвичай коефіцієнт дорівнює від 2 до 30. Чим число більше, тим довше можна засмагати без шкоди для здоров’я.
Для людей з блідою світлою шкірою, тих, хто вперше вийшов на сонце, а також для дітей підходять креми з високим ступенем захисту – від 20 до 30 SPF. Якщо ви швидко засмагаєте і шкіра не червоніє, або якщо вихід на сонце для вас є вже не першим, то можна сміливо купувати крем з SPF від 5 до 10. Смаглявим же від природи людям взагалі підійдуть засоби із рівнем захисту від 2 до 4 SPF. Проте, купуючи сонцезахисний крем, треба пам’ятати, що два флакони засобу із SPF-15 не замінять одного з SPF-30.

Сучасна косметологія пропонує сонцезахисні засоби двох типів: фізичні (мінеральні) і хімічні. Перші містять у собі такі речовини як титан і цинк, що відбивають сонячні промені і блокують сонячне опромінення. Мінеральні креми добре підходять до всіх типів шкіри і не викликають подразнення. Захисні засоби хімічного типу працюють за іншою схемою. Вони ловлять ультрафіолетові промені і перетворюють їх на безпечне для шкіри тепло.

Щоб переконатися, що той чи інший крем підходить вам, перед тим, як іти на пляж, його треба протестувати. Для цього достатньо нанести засіб на маленьку ділянку тіла і почекати чи не з’явиться подразнення. Якщо через півгодини шкіра не почервоніє і не буде свербіти, то крем можна сміливо використовувати й надалі. Крім того, завжди треба дивитися на термін придатності препарату. Адже прострочений крем може викликати різноманітні проблеми зі здоров’ям.

Збираючись на пляж, слід пам’ятати, що крем почне діяти не одразу. Тому нанести захисний засіб треба за півгодини до виходу на сонце. У випадку ж з водостійкими кремами треба знати, що одного нанесення не вистачить на весь день. Тому мазатися ним повторно треба через кожні два-три купання.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №53-54 від 01.05.2013

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта