Цукерки та фаст-фуд убивають повільно, або Як розпізнати у продуктах транс-жири

10.06.2015 08:30 Суспільство
zdorovushko.ru zdorovushko.ru
Жири є джерелом енергії для нашого організму. Але є й їхні «погані» родичі, які шкодять здоров’ю – транс-жири.

Наскільки вони шкідливі, з чим вони найчастіше надходять в організм, та як їх виключити з раціону, розповідають експерти.

Заплямована репутація

Вперше про негативний вплив транс-жирів на здоров’я людини заговорили ще в 1980-ті, коли було проведено дослідження харчової та дієтичної цінності маргарину. Найсильніше враження результати цих досліджень справили на Данію, де в 2003 році було прийнято закон, згідно з яким вміст транс-жирів у продуктах не повинен перевищувати 2 %. В інших європейських країнах їхня кількість обмежена п’ятьма відсотками. У США введено заборону на використання транс-жирів в ресторанній кухні та обов’язкове маркування щодо їхнього вмісту в харчових продуктах. А британські вчені взагалі вимагають заборонити використання транс-жирів у виробництві харчів. Причина такої «нелюбові» до транс-жирів у тому, що вони містять транс-ізомери жирних кислот, які включаються в обмінні процеси організму і можуть призвести до підвищення вмісту «поганого» холестерину в крові, тим самим провокуючи захворювання серцево-судинної системи.

Проблема кондитерки

– Транс-ізомери утворюються в рослинних жирах при їх гідрогенізації – переведенні з рідкого стану в твердий. Тому найбільш збагачені транс-жирами маргарин, спред, кондитерські та кулінарні жири, – розповідає генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко. – Утворюються транс-жири і при смаженні у фритюрі. Вони присутні в дуже багатьох харчових продуктах промислового виробництва. Найбільша їх кількість міститься в чіпсах, картоплі фрі, вафлях, жирному печиві, а також всіляких тортах і тістечках. «Грішать» вмістом транс-жирів шоколад і цукерки у шоколадній глазурі, до складу яких входить не натуральне какао-масло, а його замінники. Є вони і в майонезах, кетчупах, фаст-фудах. Можуть транс-жири бути і у вершковому маслі, якщо недобросовісний виробник використовував для його виготовлення рослинний жир.

В Україні загальних норм по вмісту транс-жирів у харчовій продукції сьогодні немає, проте їх намагаються поступово впроваджувати щодо окремих продуктів.
Транс-жири неможливо повністю виключити з харчування людини. Спробувавши один раз «перетворити» рослинне масло на маргарин, виробники вже не змогли відмовитися від цього продукту через економічну вигоду. Адже сучасні бутербродні маргарини за смаковими якостями не поступаються вершковому маслу, а по «намащуваності» на хліб багато в чому його перевершують. При цьому їхня вартість значно нижча. Кондитерський та кулінарний жири також є досить дешевими і зручними для використання в харчовій промисловості.

Тому споживачам треба уважніше дивитись на упаковку продуктів. Якщо на етикетці або упаковці кондитерських виробів зазначено, що до їхнього складу входить маргарин або кулінарний жир, або просто написано «гідрогенізовані жири», а не «вершкове масло» або «олія», то в цих продуктах може бути високий вміст транс-жирів.

Продукти з найвищим вмістом транс-жирів
• маргарин, кулінарні жири;
• вафлі, жирне печиво, крекери;
• торти і тістечка з великою кількістю крему;
• цукерки та шоколад;
• фаст-фуд (картопля фрі, гамбургери, пиріжки та інша смажена продукція).

Христина Островська, матеріал з газети "Слобідський край" №68 від 09.07.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта