У кефірі з харківських супермаркетів знайшли кишкову паличку

19.05.2015 10:00 Суспільство
фото http://volshebnaya-eda.ru фото http://volshebnaya-eda.ru
Фахівці ДП «Харківстандартметрологія» оцінили якість кефіру 8 найпопулярніших торгових марок регіону і виявили низку порушень.

Для експертизи продукції було взято 8 зразків кефіру із заявленою масовою часткою жиру 2,5% від торгових марок «Ромол»,«Заречье», «Галичина», «Волошкове поле», «Clever», «Яготинський», «Простоквашино» та «Слов’яночка». Весь кефір було закуплено в торгівельній мережі Харкова.

За результатами проведеної експертизи встановлено, що з 8 протестованих зразків кефіру 5 за різними показниками не відповідають вимогам нормативної документації та інформації, заявленій на етикетці.

Серед позиивних результатів перевірки – фахівці не знайшли рослинниих жирів у жодному екземплярі, тобто перевірений кефір зроблено дійсно з молока.
Але кількість жиру в деяких виробників виявилася меншою, ніж заявлено на етикетці: 2% у кефірі «Волошкове поле» та 2,3 % у «Галичині» при нормі не менше 2,5%. Нечесно вказують деякі виробники і масову часту білка. Так, «Слов’яночка» містить 2,8% білка при заявлених 3%, а «Ромол» - 2,7% при заявлених 3%. Хоча до норми - 2,7% - обидва зразки дотягують.

Недостатню кількість дріжджів виявили в трьох зразках кефіру: ТМ «Clever», ТМ «Яготинський» та ТМ «Галичина». Це, як пояснюють метрологи, свідчить про порушення технологічного процесу при виробництві продукції. А от життєздатних молочнокислих бактерій у всіх зразках було достатньо.

Окрім корисної мікрофлори, фахівці перевірили зразки й на наявність патогенних мікроорганізмів – і виявили в кефірі ТМ «Волошкове поле» кишкову паличку, що є грубим порушенням вимог санітарної безпеки.

Невідповідності нормативних вимог щодо маркування виявлені в чотирьох зразах кефіру: ТМ «Заречье», ТМ «Волошкове поле», ТМ «Clever», ТМ «Яготинський». Так, на споживчому маркуванні усіх чотирьох зразків не вказані умови зберігання продукції. Окрім того, на кефірі ТМ «Заречье» не зазначена наявність або відсутність у складі продукту генетично-модифікованих організмів (ГМО), що передбачено чинним законодавством.

Таким чином, жодних нарікань у фахівців не викликав лише кефір ТМ «Простоквашино».

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта