У Харківському обласному центрі крові - критична ситуація з обладнанням

10.06.2015 14:34 Суспільство
фото Тетяни Василець фото Тетяни Василець
Станом на 10 червня у Харківському обласному центрі крові залишилося близько 1,5 тис. спеціальних контейнерів для заготівлі крові. Їх вистачить на десять днів.

А тест-систем для скринінгу крові вистачить до липня.

- Дефіциту крові немає, однак зараз дефіцит пов’язаний лише з одним: із спеціальними медичними контейнерами з полімеру, у які заготовляють кров, - повідомив завідувач донорського відділу Харківського обласного центру служби крові Юрій Верховенко.

Такі контейнери замовляють за кордоном. До того ж це особливі контейнери, і, як розповіли у центрі, в інші ємності кров заготовити не можливо.

Проблема виникла через зростання валюти та тендерні закупівлі. 

- Наш бюджет складався у серпні-вересні 2014 року, ціни тоді булі одні. Продукція, яку ми закуповували, європейська, відповідно ціна на неї удвічі-тричі зросла, - розповідає головний лікар Харківського обласного центру служби крові Вадим Яворський. - Майже три місяці ми були без постачання контейнерами. Звичайно, якось викрутилися, економили. Однак, якщо на початок року мали 900 контейнерів, то на початок травня — 150. Це великий дефіцит. 

Читайте також: Не піддаватися на фейкові заклики сдачі крові просять донорів у Харкові

За його словами, якщо один контейнер вартував 100 грн, сьогодні його ціна 250-300 грн. І це найдешевші. Для тромбоцитоферезу, наприклад, потрібний контейнер за 6,5 тис. грн. До подорожчання долара на ту суму можна було взяти 1000 контейнерів, нині — 300. А потреби у центрі залишилися ті ж самі. На гроші, виділені державою, служба крові закупила удвічі-тричі необхідних препаратів менше, аніж планували. Ускладнює ситуацію і те, що централізовані поставки МОЗ теж урізалися. 

- До березня усе необхідне закінчилося. Ми мали провести тендер, а, оскільки ціни у постачальників змінилися, ті почали між собою сваритися, почали одне на одного писати скарги, і на нас заразом. Через це тендер відмінився, який, до слова, йде 45 днів. Ми втратили місяць. Ми оголосили другий тендер, і чергові 45 днів закінчилися буквально декілька днів тому. Його виграв китайський постачальник, запропонувавши найменшу ціну. Але знову поставки гальмуються, певно, там якісь проблеми, - додає Вадим Яворський. 

Він розповів, що, ознайомившись із китайськими контейнерами, медики скаржаться, що ті мають низьку якість. У центрі говорять, що будуть судитися з китайським постачальником.

Тендер забезпечить центр контейнерами лише на два місяці, бо на більше у держави немає грошей. Те саме стосується і тест-систем для обстеження донорської крові. Вони також закуповуються по тендерах. Ці сучасні перепарати просто так в аптеці не купиш. До того ж під певне медичне обладнання його ж виробник готує свої тест-системи. Тому потрібно закуповувати апарати під ті апарати, я і є у центрі. Раніше центр витрачав 3,5 млн грн на тест-системи на рік, а про те, скільки цьогоріч слід викласти, медики бояться думати. 

Полімерні контейнери виготовляють у Польщі, Японії, Росії, Кореї. В Україні ж такого виробництва не існує. 

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта