У Харкові за рік провели 45 операцій з трансплантації нирок

10.03.2015 10:35 Суспільство
www.oreninform.ru www.oreninform.ru
У Харківській області станом на 1 січня 2015 року 85 хворих з нирковим трансплантатом.

Протягом 2014 року в ОКЦУН ім. В. І. Шаповала проведені 45 трансплантацій споріднених нирки, у тому числі 21 - жителям Харківської області, повідомляє прес-служба Харківського обласного центру здоров'я.

У Харківській області на початок поточного року зареєстровано 45091 хворий з хронічною хворобою нирок. З них у 4022 чоловік (8,8 %) хвороба знаходиться на стадії хронічної ниркової недостатності.

Поширеність хронічної хвороби нирок в Україні за останніми даними становить 1026,3 на 100 тис. Населення, в тому числі з різними стадіями хронічної ниркової недостатності, - 199,3 на 100 тис. населення

Ниркозамісну терапію протягом 2014 року в Харківській області отримували 465 хворих з термінальною стадією хронічної хвороби нирок, у тому числі 299 - гемодіаліз, 80 - перитонеальний діаліз.

Протягом 2014 року в Харківській області проведено 31193 гемодіалізи, в тому числі 30800 - в ОКЦУН ім. В. І. Шаповала.

Симптоми, на які треба звернути увагу: набряки обличчя, нижніх кінцівок, усього тіла, підвищення артеріального тиску і температури тіла, біль у поперековій ділянці спини, внизу живота, утруднене сечовипускання.

Міжнародне товариство нефрологів пропонує дотримуватися 8 «золотих» правил, які допомагають знизити ризик розвитку захворювань нирок.

Щоб зберегти нирки здоровими:

1. Ведіть активний спосіб життя. Регулярне фізичне навантаження допомагає знизити ризик розвитку захворювань нирок.
2. Контролюйте рівень цукру в крові. Приблизно у половини людей, які страждають на цукровий діабет, розвивається хронічна хвороба нирок, тому таким пацієнтам слід регулярно, не рідше одного разу на рік, проходити обстеження нирок.
3. Контролюйте артеріальний тиск. Гіпертензія є найбільш частою причиною ураження нирок.
4. Контролюйте масу тіла. Постарайтеся знизити кількість уживаної солі до 5-6 грамів на день (близько чайної ложки).
5. Пийте не менше 1-1,5 літра води в день. Не замінюйте воду соками або солодкими газованими напоями. Вживання достатньої кількості води знижує ризик утворення каменів у нирках.
6. Не паліть. Нікотин знижує кровотік в нирках, що веде до зниження їх функції. Крім цього, куріння значно підвищує ризик розвитку раку нирки.
7. Не приймайте лікарські препарати без призначення лікаря. Багато з них надають нефротоксичну побічну дію.
8. Регулярно проходьте обстеження нирок, якщо у вас є один або більше факторів ризику, таких як цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, надлишкова вага.

12 березня 2014 року в Україні проводиться Всесвітній день нирки. Цей день відзначається з 2006 року за ініціативою Всесвітнього нефрологічного товариства і Міжнародної федерації ниркового фонду.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта