Медикаменти для пацієнтів з рідкісними хворобами закінчуються у Харкові

13.07.2015 13:40 Суспільство
Фото: ruslekar.info Фото: ruslekar.info
Минулого тижня Харківська область тільки отримала заявки з Міністерства охорони здоров’я на формування потреб області в ліках на 2015 рік. Йдеться про препарати, які надаються хворим безкоштовно за державними програмами.

Про це "СК" розповів директор Департаменту охорони здоров’я Харквської облдержадміністрації Олександр Галацан. За його словами, сьогодні на Харківщині забезпечити хворих ліками намагаються власними силами: гроші виділяють з обласного бюджету. Але всі медикаменти, які має купувати МОЗ, обласний бюджет не потягне.

- На рік нам потрібно близько 214 млн грн, - говорить Олександр Галацан. - Йдеться про півтора десятка хвороб: це і гемофілія, і фенілкетанурія, й інші рідкісні, але дуже дорогі в лікуванні хвороби. Це також витратні матеріали для кардіохірургічних втручань, штучні суглоби тощо.

Загалом ліки за державними програмами на Харківщині мають отримувати десятки тисяч пацієнтів. Усе навантаження сьогодні лягло на обласний бюджет, частково потребу закривають минулорічні запаси.

Що ж стосується державних програм 2015 року, то на минулому тижні в Харкові тільки отримали заявки з міністерства на формування потреб області в ліках. За словами Олександра Галацана, медикаменти від міністерства регіони зможуть отримати не раніше листопада.

Запізнення із закупівлею ліків – традиція Міністерства охорони здоров’я України. Але останні два роки відомство б’є всі рекорди. Саме через запізнення із проведенням тендерів торік з посади міністра охорони здоров’я звільнили Олега Мусія. Минулого місяця з цієї посади пішов у відставку один з міністрів “грузинського десанту”  Олександр Квіташвілі – і знову головним обвинуваченням міністру було затримка із держзакупівлями життєво необхідних препаратів, через що тисячі хворих на туберкульоз, онкологію, гепатит та інші смертельні хвороби практично залишилися без лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сальмонельоз у харківському морозиві і тістечках. Лікарі вже б'ють тривогу

Сам поки що міністр пояснює затримку з тендерами реформуванням української системи охорони здоров’я і механізмів держзакупівель зокрема. У міністерстві вирішили передати держзакупівлю медикаментів міжнародним організаціям (ВОЗ, ЮНІСЕФ, ПРООН та ін.). Це дозволить відсторонити від доступу до державних коштів українську “фармацевтичну мафію”, яка протягом багатьох років продавала свої препарати державі втридорога. Закупівлі через міжнародні організації дозволять економити до 40 % коштів, які виділяються на ліки (в цьому році на це передбачено 4 млрд грн). Та і якість цих ліків буде вищою, ніж у тих, які закуповують вітчизняні “ділки”. Крім того, держзакупівлі через міжнародні організції – чітка вимога Коаліційної угоди та Програми дій уряду.

На думку Квіташвілі, вже наступного року Україна зможе закупати через міжнародні організації 100 % препаратів.

7 липня у Верховній Раді відбувся круглий стіл за участі представників цих організацій, під час якого вони підтвердили свою готовність майже в повному обсязі закуповувати ліки для українських пацієнтів в найкоротші терміни. Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегинець зазначив, що до кінця липня МОЗ обере організації, з якими підпише контракти.

Тетяна Огородня

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта