Вагітних з важкими патологіями побільшало на Харківщині

04.05.2016 13:50 Суспільство
http://babyzzz.ru http://babyzzz.ru
У Харківському регіональному перинатальному центрі зросла кількість пацієнток з Донецької та Луганської областей.

Вагітні жінки з патологіями почали масово прибувати до Харківського перинатального центру з кінця 2014 року. Зараз у центрі близько 20 % пацієнток з Донеччини та Луганщини, а в дитячих відділеннях - від 20 % до 40 % дітей, мами яких звідти.

- Вони втратили перинатальні центрі третього рівня, адже жінок з підконтрольних Україні територій в Донецьку і Луганську не приймають, - розповідає заступник головного лікаря Харківської ОКБ, керівник регіонального перинатального центру Ірина Кондратова. - Тому у всіх районних і міських гінекологів підконтрольної Україні території є мобільні телефони мій і головного обласного акушера-гінеколога. Вони повсякчас телефонують нам, і ми обговорюємо випадки жінок, яких вони не можуть залишити у себе, варіанти їх транспортування.

Огромный цветочный флаг с тризубом появится в Харькове

За словами перинатального лікаря, допомогу цим жінкам надають за кошти бюджету Харківської області. Причому, якщо медикаменти частково покриває бюджет, то засоби для догляду, годування і матеріали лягають на плечі медперсоналу та волонтерів.

- Крім того, що це колосальне фінансове, це ще й моральне навантаження, адже дуже багато жінок залишають цих дітей нам на виходжування. Мами не відмовляються від дітей, але вони не беруть участі у їх виходжуванні, - говорить Ірина Кондратова. - Ми це робимо, а коли дитина набирає певну вагу, здатна сама їсти, у неї нема проблем зору і слуху, виписуємо. Повертати цих дітей додому нам допомагають районні акушери-гінекологи тих територій.

За словами лікаря, найчастіше недоношені діти мають проблеми серцево-судинної, нервової систем. Близько 10 % виписаних дітей мають інвалідність. Але якщо діти спостерігаються спеціалістами центру до двох років, то, як правило, ці діагнози знімаються на фоні реабілітації, помірної корекції або лікування.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта