Великий піст починається сьогодні. Рекомендації священика та дієтолога

23.02.2015 09:09 Суспільство
Сорок днів тотального утримання від скоромної їжі, алкоголю, поганих думок і вчинків.

Великий піст почнеться уже цього понеділка, 23 лютого. Чим відрізняється піст від дієти, яка користь і яка шкода від такого режиму та кому краще не постувати – розбираємося із духівництвом і дієтологом.

У понеділок, 23 лютого, розпочинається Великий піст, який триватиме до 11 квітня. У цей період православні християни готуються до свята Воскресіння Господнього. У піст прийнято утримуватися від м’ясної їжі, молочних продуктів, риби та яєць, а в особливі дні навіть від олії. Такі обмеження у різних випадках можуть бути як корисними, так і шкідливими. Важливо не забувати про те, що піст – це в першу чергу духовний шлях, і весь період постування, поряд з обмеженнями в їжі, необхідно поєднувати з духовним очищенням. Протоієрей Михайло Кіт розповів, що під час Великого посту обмежувати себе тільки в їжі – блюзнірство.

– Піст для того, щоб ми очистили свій внутрішній світ. Стриманість тільки в їжі – лише один з допоміжних елементів, а не основне завдання. Яка користь, якщо ти будеш блідий від посту і синій від заздрощів та злоби? – додав отець Михайло.

Великий піст і утримання від їжі не відміняються ні для кого, але церквою передбачені послаблення для деяких категорій людей: вагітних жінок, людей, які перебувають на лікуванні, військових при виконанні службових обов’язків, мандрівників та інші. У яких випадках послаблювати режим, кожен вирішує для себе індивідуально.

Дієтолог Лариса Павлоцька стверджує, що строгий піст небажаний дітям усіх вікових груп, оскільки вони потребують повноцінного харчування. Також краще утриматися від посту людям, що схильні до гастроентерологічних захворювань, тим, у кого, туберкульоз, панкреатит або діабет. При цьому вона підкреслює, що для здорової людини піст суттєво піде на користь, бо при дотриманні всіх правил з організму виводяться шлаки й шкідливі мікроелементи, поліпшується активність травної системи.

Але навіть якщо проблем зі здоров’ям немає, то все одно потрібно уважно ставиться до пісного меню, бо незвична для організму кількість сирої та грубої їжі може негативно позначитися на самопочутті. Дуже важливо правильно обробляти продукти під час приготування їжі, аби вона добре засвоювалася і не травмувала систему травлення.

Перед тим як розпочати піст, бажано підготувати організм, щоб різкий перехід не спричинив стресу. У дні перед початком посту краще зменшити вживання м’ясних страв і приділити увагу молочним продуктам та овочевим стравам. Це допоможе адаптуватися до зміни режиму харчування. У перші дні посту організм може гостро реагувати на брак звичних продуктів, тому слід уважно ставитися до режиму харчування.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" № 22 від 21.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта