Як обрати якісний сік. Поради харківських експертів

13.07.2015 12:08 Суспільство
Фото: sunny7.ua Фото: sunny7.ua
Як відрізнити корисний сік від неякісного напою, розповіли у ДП "Харківстандартметрологія".

Сьогодні у продажу представлений досить широкий асортимент напоїв, виготовлених на основі фруктів або овочів.

Сік – це на 100 % натуральний продукт, отриманий з фруктів чи овочів шляхом прямого пресування або відновлений із концентрату, без додавання будь-яких консервантів, барвників та штучних ароматизаторів.

Якщо ж на упаковці ви бачете слово “нектар”, значить, цей сік розведений питною водою або цукровим сиропом. Вміст плодової частини у нектарах — від 25 % для гранатового нектару до 50 % для яблучного.

Морс – це напій, який містить не менше 18 % плодової частини. У фруктовому коктейлі ця частка не менше 15 %, у соковому напої – не менше 10 %. Крім цукру та лимонної кислоти, в напоях допускається присутність барвників, штучних ароматизаторів, замінників цукру, стабілізаторів консистенції та інших харчових добавок. Соковмісний напій має містити хоча б 1 % соку. Це настільки мало, що, по суті, є більше рекламним трюком для приваблювання покупців.

Утім, навіть якщо ви купили натуральний сік, це не значить, що він на 100 % корисний. Так, натуральні соки, яки продаються в магазинах, частіше є відновленими з концентратів (це зазвичай вказується на упаковці). Концентрати вигадали, щоб створювати певний запас на випадок неврожайних сезонів. Їх отримують шляхом випаровування води з фруктів та овочів до утворення густого пюре – в такому вигляді сировину легше зберігати і перевозити. Відновлюють здебільшого соки, виготовлені з екзотичних фруктів, що на території України не ростуть. Та слід пам’ятати, що концентрат може зберігатися впродовж тривалого часу, тому від дати його виготовлення до дати розливу відновленого соку може пройти кілька років.

Також фахівці радять звертати увагу на смак та аромат напою. Сильно виражений аромат має лише свіжовичавлений сік. Тому, якщо «подих забиває» від придбаного в магазині напою, швидше за все, він містить ароматизатори. У соки можна додавати цукор, але це має відображатися на упаковці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сальмонельоз у харківському морозиві і тістечках. Лікарі вже б'ють тривогу

Що ж до яскравого забарвлення, то довго зберігати його здатен лише апельсиновий сік. А от, наприклад, натуральний гранатовий сік швидко окислюється та тьмяніє. Тому нерідко товарного вигляду йому надають за допомогою барвників.

При виготовленні соку з двох та більше видів фруктів чи овочів на пакуванні зазначають їхні назви, розташовані в порядку зменшення масових часток у продукті. Виробники можуть змішувати якісні натуральні соки з соками, виготовленими з дешевої сировини, адже в міксах важко визначити співвідношення використаних соків, тому виявити їхню фальсифікацію практично неможливо.
Та найчастіше натуральні соки підробляють, розводячи їх водою. Як свідчить практика, навіть професійні дегустатори не в змозі розпізнати такі підробки. Зокрема, додавання до соку 10 % води на смак практично не розпізнається. В третини дегустаторів виникають сумніви щодо якості продукту при додаванні 20 % води. І лише коли сік розведений на третину, спеціалісти відчувають, що він «водянистий».

Купуючи сік, зважайте і на упаковку товару. Якщо паперова упаковка соку вицвіла, але дата свідчить, що товар ще не прострочений, це говорить про порушення умов зберігання. Тобто сік, напевно, зіпсований. Скляна тара вважається екологічно чистою та краще захищає сік від потрапляння кисню і вологи. Окрім складу продукту, терміну та умов зберігання, на упаковці повинна бути інформація про виробника або імпортера (назва, адреса, контактний телефон), щоб за необхідності покупець міг звернутися зі скаргою на якість продукції.

Тетяна Огородня

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта