Якщо ваша дитина - алкоголік: хто винен та що робити

27.04.2013 10:07 Суспільство
http://www.proza.ru/ http://www.proza.ru/
Сьогодні звичним явищем стало побачити в парку групу підлітків з пляшками пива чи пластиковими стаканчиками з дешевим вином.

Але наркологи стверджують: залежність від зеленого змія в цьому віці виникає дуже швидко. Чому в 12–13 років стають алкоголіками, з’ясовував кореспондент «СК».

Як розповів завідувач кафедри наркології Харківської медичної академії післядипломної освіти професор Іван Сосін, середній вік початку вживання алкогольних напоїв постійно знижується. Нещодавно у Таїланді знайшли хлопчика, який мав залежність уже у віці одного року.

– У дітей найлегше виникає звикання до слабоалкогольних напоїв. Це і пиво, і легкі вина, і різноманітні тоніки, – розповів Іван Сосін. – Крім того, не можна забувати про алкогольну залежність, яка передається від батьків. Наприклад, дитина, народжена від жінки, яка під час вагітності вживала алкоголь, матиме синдром похмілля. Малюк буде неспокійним, не засинатиме, поки з молоком не отримає алкоголь. У своїй практиці я зустрічав алкогольний психоз у семирічного хлопчика. Через те, що дитина була дуже активною і завдавала клопоту бабусі, та підпоювала малюка самогоном. Алкоголь давався у невеликих дозах для того, щоб хлопчик швидше заснув. До мене його привезли вже з білою гарячкою.

Алкогольна залежність у дитини виникає в середньому через чотири-шість місяців регулярного вживання. У дорослих цей процес триває набагато довше і може розтягнутися на п’ять-сім років. При цьому, на думку нарколога, найгіршим є варіант пивної залежності.

– Разом з пивом в організм потрапляє надмірна кількість рідини. Так, під час запою людина з алкогольною залежністю може випивати 20 і більше літрів пива на день, – пояснив Іван Сосін. – У пиві є й токсини. Наприклад, ті речовини, що стабілізують піну. Раніше для цього використовувався кобальт, вживання якого також обмежувалося допустимими нормами – не більше двох пляшок на день.

Для того щоб у дитини виникла пивна залежність, достатньо регулярно випивати одну-дві пляшки. Це велика доза, враховуючи, що пляшка пива рівноцінна 50–60 мл горілки. Що стосується більш міцних алкогольних напоїв, то тут кількість випитого залежатиме від ваги дитини.

– Були випадки, коли великі пухкі хлопчики випивали по склянці горілки й не п’яніли, – розповів Іван Сосін. – А взагалі доза випитого є індивідуальною і залежить від особливостей організму.

Лікарі всього світу давно дійшли висновку, що алкоголь і молодий організм – поняття несумісні. Вислови «випивати потроху» або «пити на свята» не можна вживати стосовно дітей і підлітків.

– Фізіологічно людина стає дорослою у 22–25 років. Крім того, є ще й психологічний розвиток. Підмішування ж у раціон алкоголю у такому віці дезорганізує психіку, – повідомив нарколог. – Найгірший випадок, коли алкоголь вживає дівчинка. В організмі жінки рідини менше, ніж у чоловічому. Тому вжитий алкоголь розчиняється у меншому об’ємі рідини, а отже, є більш руйнівним, і сп’яніння виникає швидше.

Малолітні напідпитку уганяють «волги» і «копійки»

П’яному і море по коліно, каже народна мудрість. У випадку ж з нетверезою дитиною ситуація ускладнюється в десятки разів. Протягом минулого року неповнолітніми, що перебували у стані алкогольного сп’яніння, було скоєно понад 50 правопорушень. За словами начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України в Харківській області, полковника міліції Андрія Хоменка, це переважно крадіжки та викрадення автотранспорту.

– Уганяють ще радянські старі машини: «волги», «копійки», – розповів Андрій Хоменко. – Дуже поширені сьогодні викрадення мобільних телефонів.

Велику кількість правопорушень діти здійснюють під впливом дорослих. Так, у компанії підлітків напідпитку часто можна побачити повнолітніх хлопців. Причому такі «авторитети», як правило, вже побували у місцях не таких далеких.
Користуючись законом про неможливість притягнення неповнолітніх до кримінальної відповідальності, підлітки часто свідомо йдуть на правопорушення, тим паче у стані алкогольного сп’яніння.

– У 2003 році, коли я ще працював у Ізюмі, літня пара поскаржилася на те, що дві дівчинки справляли потребу у під’їзді. Коли дітям зробили зауваження, ті почали грубо лаяти пенсіонерів. При цьому дівчата перебували у стані алкогольного сп’яніння, – згадує оперуповноважений відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУМВСУ в Харківській області, майор міліції Костянтин Шеремет. – Коли дітей привели в міліцію, одна з правопорушниць зреагувала неадекватно і почала грубіянити й мені. Я відвів її до судді, і той запитав дівчину, чи розуміє вона, що буде відповідати за свої дії. Дівчина відповіла: «А що мені буде, я неповнолітня». Тоді суддя, недовго думаючи, вліпив їй 15 діб адміністративного арешту. Почувши це, вона впала на коліна і стала просити пробачення.

За чаркою соку народжується хвороба

Щоб розібратися у причинах дитячої алкогольної залежності, ми звернулися за допомогою до доктора медичних наук, лікаря-психіатра вищої категорії Наталії Міхановської. На думку фахівця, часто до вживання спиртного дітей заохочують у родині. Причому, як правило, це відбувається неусвідомлено.

– Є ритуальні дії, як, наприклад, ті ж тости, значення яких зазвичай недооцінюється. Дітям наливають мінералку або сік, а потім пропонують цокнутися із чарками горілки. Фактично ситуація вживання алкоголю у родині набуває рис святковості та доречності. Усі сміються, усі веселі. Дитина спостерігає за першою фазою алкогольного сп’яніння, коли у людей розв’язуються язики, всі добрі і розкуті, і вважає таку ситуацію нормою, – розповіла Наталія Міхановська.

У народі побутує думка, що краще дати дитині спробувати алкоголь удома, ніж потім вона пригощатиметься на вулиці. Це не зовсім так. Щоб дитина не пішла кривою стежкою, батьки мають створити вдома таку атмосферу, яка свідчитиме про те, що алкоголь є неприйнятним. Переконати словами, що випивати – погано, неможливо. Можна лише показати це на власному прикладі.

– Є мами, які кажуть, що ніколи на наллють алкоголь своїй дитині. Навіть шампанського на Новий рік. При цьому ця ж дитина бачить, що коли до мами приходять подружки, на столі завжди стоїть пляшка, і всі випивають. Тоді виникає протиріччя між тим, що декларується і тим, що демонструється, – пояснила лікар-психіатр. – Якщо ж дитина бачить, що батьки вживають алкоголь лише на свята і в дуже помірних дозах, а на ранок після Нового року в батька немає похмілля, то запропонувати спробувати те ж шампанське удома можна.

Соціальні інспектори прийдуть на допомогу

Родинам зі складними життєвими ситуаціями, у тому числі сім’ям, де діти вживають алкоголь, сьогодні допомагають соціальні інспектори. За словами заступника начальника відділу методичного забезпечення соціальної роботи Харківського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольги Тарасової, сьогодні майже у 90 % випадках проблемні родини йдуть на контакт із соціальними інспекторами.

– Ми беремо шефство над такими родинами. Що це означає? Навчаємо батьків, як правильно спілкуватися в сім’ї, щоб був мир, щоб дитина відвідувала школу, не вживала алкоголь. Тобто ведемо роз’яснювальні бесіди, проводимо профілактику здорового способу життя, – розповіла Ольга Тарасова.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №45 від 13.04.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта