За догляд за родичами-інвалідами виплачують компенсацію. Куди звернутися та як отримати виплати

18.12.2014 10:51 Суспільство
Наша читачка Марина К. зі Зміївського району була змушена піти з роботи, щоб доглядати свою стареньку хвору маму. І запитує, чи можливі якісь компенсації від держави, бо до виходу на пенсію їй залишилось два роки.

80-річна мати пані Марини останні кілька місяців за станом здоров’я практично не встає з ліжка. Декілька років весь побут та покупки були лише на донці. Марина майже щодня навідувалася до матері. Але зараз літня жінка навіть поїсти сама не може, потребує постійної сторонньої допомоги. Читачка намагалася найняти доглядальницю, але мати не хоче, щоб у її дім приходив хтось чужий. Тож Марина вирішила звільнитися з роботи, щоб самій доглядати літню матір.

Куди для цього потрібно звертатися і які документи подавати? З таким запитанням жінка звернулася до «СК».

У випадку, як із матір’ю Марини, потрібні соціальні послуги. Їх можуть надавати як співробітники соціальних служб, так і фізичні особи. Тобто сама Марина Олександрівна може стати особою, що надає соціальні послуги, тоді згідно з постановою № 558 КМУ їй держава виплачуватиме компенсацію. Починати потрібно зі звернення в Управління праці та соціального захисту населення.

– Якщо людина в своєму розумі й твердій пам’яті, може здійснювати правові дії, але при цьому їй складно себе самостійно обслуговувати, тоді їй потрібен певний перелік соціальних послуг. Питання в тому, хто їй буде надавати ці послуги – соціальні співробітники чи фізичні особи (родич, сусід, друг і т. д.), – пояснює начальник управління організації соціальних послуг Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Ганна Левкіна.

За словами експерта, для отримання соціальних послуг з боку територіального центру (у Харківській області 42 таких центри) насамперед потрібно подати заяву до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Одинокі особи похилого віку та інваліди мають право на безоплатне обслуговування терцентром. Похилі особи, які мають працездатних родичів, як у наведеному випадку, можуть отримати соціальні послуги терцентру на платній основі.

– Фізична особа, що надає соціальні послуги, згідно з постановою № 558 КМУ, має право на компенсацію від держави, – зазначає Ганна Левкіна.

Відповідно до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, щомісячна компенсаційна виплата призначається непрацюючим фізичним особам, які постійно надають послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги. Розмір компенсації залежить від категорії громадян, яким надаються соціальні послуги. Компенсації призначаються виходячи з прожиткового мінімуму. Людина, яка надає послуги, має право одержувати тільки одну компенсацію, незалежно від кількості обслуговуваних осіб та обсягів послуг.

Окрім цього, особи, що доглядають за інвалідом I групи або людиною старше 80 років можуть отримати щомісячну допомогу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.07.1996 № 832. 

Час отримання цієї допомоги та компенсації згідно з постановою № 558 входить до страхового стажу та людина набуває право на отримання житлових субсидій, державної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Категорії громадян, яким надаються соціальні послуги

Розмір компенсації у % до прожиткового мінімуму відповідної категорії

Розмір компенсації для непрацюючих осіб працездатного віку

Розмір компенсації для осіб, які втратили працездатність

Інвалідам І групи

15 %

182,70 грн

142,35 грн

Інвалідам ІІ групи; дітям-інвалідам; громадянам похилого віку

10 %

121,80 грн

94,90 грн

Інвалідам ІІІ групи; хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної стронньої допомоги

7 %

85,26 грн

66,43 грн

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта