Заборона абортів. Чи потрібно це українцям?

18.06.2012 13:54 Суспільство
Після того як в березні у парламенті було зареєстровано проект закону про скасування абортів, це питання стало як ніколи актуальним і для українців.

Смертність значно перевищує народжуваність

У вищезгаданому законопроекті наголошується на тому, що демографічна ситуація в країні – у кризовому стані. «За останніх 12 років населення України зменшилося на 5 млн осіб. Якщо така динаміка триватиме, то через кількадесят років народ України складатиметься переважно з іммігрантів – вихідців з Азії. І основною причиною таких невтішних демографічних тенденцій є легальні аборти», – йдеться в документі.
Втім, більшість депутатів Верховної Ради наголошує на тому, що цей закон не розглядатиметься найближчим часом. А його прийняття й узагалі неможливе без народного обговорення.

Можливість заборони абортів вже викликала палкі обговорення. Наприклад, директор благодійного фонду «Харківський центр допомоги вагітним»  Олена Батіна також вважає, що розв’язанням питання демографічної кризи в Україні та, зокрема, на Харківщині, має стати заборона абортів. За її словами, згідно зі статистикою, за перший квартал 2012 року в Харкові народилося 3050, померло – 4419 осіб, в області народилося 6376, померло 10596 осіб. Тобто, смертність у Харківському регіоні перевищує народжуваність більш ніж у півтори рази. «Кожного місяця близько 570 жінок роблять аборти, за квартал це складає 1711 ненароджених малят, тобто дві школи дітей. Фактично ми живемо в культурі смерті, а аборти в нашому суспільстві вже давно стали нормою», – зазначає директор центру.

Однак, у разі прийняття відповідного закону, з’являється ризик проведення масових нелегальних абортів, які  становлять пряму загрозу життю жінки. «Безумовно, кожний закон потенційно може бути порушено...», – розмірковує спеціаліст з роботи з молоддю та сім’єю «Харківського центру допомоги вагітним»  Олександр Козієв.

Буде достаток – будуть і діти

«Харківський центр допомоги вагітним» працює з 2003 року. Щорічно до закладу звертається близько 700 жінок. Працівники центру надають психологічну допомогу жінкам, які перенесли аборт, зіткнулися з кризовою вагітністю. Одне з пріоритетних завдань установи – відмовити жінку від штучного переривання вагітності. Результат роботи за рік: близько 30 жінок відмовляються робити аборт.

«Центр допомоги вагітним» надає жінкам не тільки моральну допомогу, а й намагається підтримати матеріально. Як розповіла Олена Батіна, центр тісно співпрацює з іншими громадськими організаціями, які займаються житловим питанням малозабезпечених жінок: «У Люботині є «Державний центр матері і дитини», в якому жінка може мешкати з семимісячного терміну вагітності і допоки дитині не виповниться півтора роки. Ми розповідаємо жінкам про такі організації, й, за необхідності, направляємо їх туди».

Однак далеко не кожна жінка готова відмовитися від можливості зробити аборт. Тетяна має дорослого сина, народження другої дитини вона ніколи не планувала. «На жаль, в моєму житті склалася така ситуація, коли я мусила робити аборт декілька разів, – розповідає жінка. – Ще замолоду це був єдиний вихід, коли протизаплідні засоби практично неможливо було купити. Звичайно, в останні роки цієї проблеми вже немає, але іноді просто шкода витрачати кошти на придбання дорогих контрацептивів – дешевше вираховувати дні, коли можна не застерігатися. Але, на жаль, цей спосіб не раз мене підводив».

До можливості заборони абортів Тетяна ставиться негативно: «Звичайно, не хочеться робити аборт, бо знаю по собі, як це погано впливає на організм жінки. Але що робити, коли аборт є неминучим? У нашій сім’ї немає матеріальної можливості виховувати ще одну дитину. Якби ми мали більше достатку, не виключено, що я іще б народжувала».

Кількість абортів у підлітків збільшується

Втім, спеціалісти наголошують: аборт не минає безслідно. «Безумовно, аборт несе велику шкоду організму жінки. У зв’язку з порушенням рецепторів слизової оболонки матки збільшується ризик запальних процесів жіночих статевих органів, гормональних порушень. Окрім того, можуть розвиватися нейроендокринні синдроми та порушується психологічне благополуччя жінки», – розповідає директор Центру нейроендокринної патології, доктор медичних наук Ольга Петрівна Танько.

У результаті гормонального збою після аборту у жінки можуть відбуваються такі нейроендокринні порушення, як недостатність лютеїнової фази, синдром полікістозних яєчників, патологія щитовидної залози. Після аборту значно підвищується ризик запальних процесів жіночих статевих органів. Такі порушення призводять до розвитку спайкового процесу в малому тазі, який є однією з головних причин безпліддя.

На сьогодні великою проблемою є небажана вагітність у дівчат-підлітків. Як зазначає Ольга Танько, на жаль, кількість абортів у підлітків збільшується. А враховуючи те, що репродуктивна система у дівчат є незрілою, їхньому організму аборт завдає ще більшої шкоди. Велику роль у розв’язанні цієї проблеми відіграє просвітницька робота. Мета – доступно розповісти молодому поколінню про особливості  початку статевого життя, приділяючи велику увагу методам контрацепції та їх застосуванню.

Порівняно з європейськими країнами, в Україні протизаплідними засобами користується доволі низький процент населення. Звідси – й велика кількість абортів. Ольга Танько наголошує на тому, що така ситуація склалася перш за все через небажання жінок радитися з лікарями-гінекологами: «Пацієнткам не варто соромитися консультуватися з лікарями. Тільки спеціаліст може дати правильну пораду з питань захищеного сексу. На жаль, у нас жінки частіше звертаються до подруг або родичів, ніж до спеціалістів». Проте, за словами директора Центру нейроендокринної патології, завдяки просвітницькій роботі із запобігання абортів і використання контрацепції, яка проходить у медичних закладах, кількість абортів дорослих жінок в Україні, хоч і поступово, але зменшується.

Втім, у можливості заборони абортів Ольга Танько не вбачає позитивної сторони: «Я вважаю, що небажаної вагітності не повинно бути взагалі. При сьогоднішньому виборі протизаплідних засобів практично кожна жінка може обрати прийнятний для себе. У такій ситуації доречно працювати не над забороною абортів, а над просвітницькою діяльністю у сфері контрацептивів».

Також лікар наголошує на тому, що в жодному разі не можна допускати ситуації, за якої знову робитимуться кримінальні аборти: «Коли я починала працювати у кінці 80-х, я на власні очі бачила катастрофічні наслідки підпільних абортів. Вони проводилися абсолютно некваліфікованими лікарями, а то й узагалі шахраями, в антисанітарних умовах – на квартирах і навіть у підвалах. Коли до лікарів надходить пацієнтка, яка пережила підпільний аборт, дуже часто медики нічим уже не можуть зарадити. Мало того, що в результаті кримінального аборту жінка може стати безплідною на все життя,  така операція в антисанітарних умовах завдає ще й важкої психологічної травми».

Контрацепція: надійна і ненадійна

На сьогодні існує чималий вибір засобів контрацепції. Найбільш популярним контрацептивом є презерватив, який належить до так званих бар’єрних методів контрацепції. Він захищає жінку не тільки від небажаної вагітності, а й від інфекцій, які передаються статевим шляхом. Проте, значна кількість людей відмовляється від використання презервативів через те, що вони зменшують ступінь чуттєвості як чоловічого, так і жіночого організму.

Також до бар’єрних контрацептивів належать діафрагми, ковпачки та губки. Ці методи також є  досить ефективними, але, як і презервативи, не подобаються значній кількості людей.

Широко відомим способом контрацепції є лактаційна аменорея. «Існує думка, що після родів, в період тривалого часу годування груддю, жінка не може завагітніти. Це – міф, – спростовує цю думку Ольга Танько. – Через оману величезна кількість абортів робиться саме в той період, коли жінка вигодовує дитину. Слід завжди пам’ятати, що жінка може завагітніти вже через 4 місяці після пологів».

Ще одним ненадійним методом захисту від небажаної вагітності є метод біологічної контрацепції. «Вважається, що жінка не може завагітніти протягом тижня до початку та після закінчення менструації. Це також помилкове твердження. Слід пам’ятати, що яйцеклітина живе  в організмі певну кількість часу, а цикли можуть порушуватися», – попереджує директор Центру нейроендокринної патології.

Дуже обережно слід застосовувати різноманітні внутрішньоматкові системи. Необхідно пам’ятати, що будь-який подібний контрацептив  є шкідливим, бо може призвести до запальних процесів у матці. Внутрішньоматкові системи протипоказані жінкам із запальними процесами жіночих статевих органів, зі змінами на шийці матки, й тим жінкам, які ще не народжували.

При незапланованому статевому акті  жінка може застосувати екстрену контрацепцію. Однак слід пам’ятати, що екстрена контрацепція – вкрай шкідлива при частому  застосуванні, бо один препарат містить велику дозу гормону, що може призвести до порушення менструального циклу.

Як зазначила Ольга Танько, сьогодні найбільш надійним методом захисту від небажаної вагітності є гормональна контрацепція: «Головна умова застосування таких препаратів – це індивідуальний підбір медикаментів, адже кожна жінка має власні особливості організму. А враховуючи широкий арсенал гормональних контрацептивів, можна підібрати такі контрацептиви, що не тільки захищатимуть від небажаної вагітності, а й сприятимуть покращенню здоров’я».

Однак і сьогодні з приводу використання гормональних препаратів існує багато хибних думок. «Одне з найбільш розповсюджених тверджень – гормональні препарати призводять до підвищення ваги. Це не так. Сучасні гормональні контрацептиви можуть навіть сприяти зниженню ваги», – наголошує Ольга Танько. Однак слід пам’ятати, що тільки лікар може призначити застосування гормональних контрацептивів.

Камілла ВОЛКОВА, матеріал з газети "Слобідський край" №72 від 16.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта